Arm en rijk

Arm en rijk Reisprogramma Jan Leyers onderzoekt hoe arm en rijk wereldwijd omgaan met de groeiende ongelijkheid. Op papier zijn alle mensen op onze planeet gelijk, maar in de praktijk leven ze in extreem verschillende sociale omstandigheden. Tussen haves and have-nots gaapt een diepe kloof, die bovendien steeds dieper wordt. Jan Leyers zoekt uit hoe mensen met deze vaak spectaculaire ongelijkheid omgaan. Hoe armen het hoofd boven water proberen te houden en rijken hun geprivilegieerde situatie met ideologische en religieuze theorieŽn proberen te rechtvaardigen. Waarom zo weinig armen tegen de stuitende verschillen in opstand komen en zoveel rijken onverschillig de andere kant opkijken.

In de tijd van de Apartheid waren de dingen in Johannesburg simpel: wie rijk was, was blank; wie arm was, was zwart. Maar hoe liggen de kaarten vandaag in het democratische Zuid-Afrika? Is het echt zo dat huidskleur niet langer je plaats op de maatschappelijke ladder bepaalt? Jan Leyers verbroedert met de Eagles Bikers, een motorclub die uitsluitend uit succesvolle zwarte middenklassers bestaat, en rijdt met hen naar Soweto. Daar blijken de herinneringen aan het gehate regime nog springlevend. In het nieuwe Zuid-Afrika gaan velen erop vooruit maar tegelijk neemt het aantal armen schrikbarend toe. Leyers brengt een bezoek aan de grootste sloppenwijk van Johannesburg, Diepsloot. Hier verkeert de bevolking in onmenselijke omstandigheden. Haat en wrok hangen tastbaar in de lucht. Om te weten hoe de blanke elite hierover denkt trekt Leyers naar een exclusieve golfclub in de stad. Dat in Zuid-Afrika blank niet langer synoniem is aan welvarend ervaart Leyers in Coronation Park. Berooide blanke Afrikaners wonen daar in tenten en hutten. Zij beklagen zich over de nieuwe politiek van black empowerment, die zwarten op de arbeidsmarkt bevoordeelt en blanken weert. Op zijn laatste dag in Johannesburg maakt Leyers kennis met Gayton MacKenzie, ooit een gangster en nu een succesvol zakenman. MacKenzie denkt te weten waarom zwarten zoveel moeite hebben om succesvol te zijn in de zakenwereld. Hij geeft een niet mis te verstane waarschuwing: als het er in Zuid-Afrika niet gauw rechtvaardiger aan toegaat, komt er een revolutie.
In het kort


  • Titel:Arm en rijk
  • Zender:NPO 2
  • Datum:16 maart 2014
  • Uitzendtijd:20:15 - 21:10 uur
  • Genre:Informatief
  • Presentatie:Jan Leyers
  • Bijzonderheden:Breedbeeld uitzending
TVGids.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.      Informatie Informatie      Deze melding verbergen Deze melding verbergen