Afscheid van Bones

  • Geplaatst: Maandag 19 juni
Door: Televizier.nl

SHOWNIEUWS Het was geen verrassing dat Bones zou stoppen, maar het filmen van de allerlaatste aflevering, die RTL 5 deze maandag uitzendt, viel alle betrokkenen zwaar. ‘Je kunt je nooit voorbereiden op het definitieve einde.’

Door: Martine van Kuler.

Na 12 seizoenen, 246 afleveringen en honderden mysterieuze moordzaken valt definitief het doek voor de misdaadserie Bones. Maandag zendt RTL 5 de laatste aflevering uit. Hoofdrolspelers Emily Deschanel en David Boreanaz losten als Temperance ‘Bones’ Brennan en Seeley Booth jarenlang de gruwelijkste moordzaken op. Zij speurde als forensisch antropoloog tussen de botten van de slachtoffers naar aanwijzingen; hij ging als FBI-agent achter de daders aan. Na twaalf jaar komt er nu een einde aan hun intensieve samenwerking. En dat is best even wennen.  

Emily Deschanel en David Boreanaz

“Natuurlijk wisten we dat we aan het laatste seizoen bezig waren, maar je kunt je toch nooit helemaal voorbereiden op het definitieve einde”, vertelde Emily op een persbijeenkomst. “Het was zo emotioneel om afscheid te nemen. Er hebben heel wat tranen gevloeid die laatste dagen.” Haar collega én televisie-echtgenoot David Boreanaz herinnert zich zijn laatste opnamedag nog goed. “We draaiden ’s nachts en het was zó vermoeiend. Toen de laatste scène erop zat ben ik naar mijn trailer gegaan en heb ik een koud biertje gepakt. Het was mijn lekkerste bier ooit. Het was half vier in de ochtend, ik zat onder het vuil en bloed van het werk en toen zat ik daar alleen. Dat was heel raar.” Hoe emotioneel het einde ook was, de acteurs nemen toch met een goed gevoel afscheid van de serie. Emily: “Bones krijgt het einde dat het verdient. In de laatste aflevering komen veel verhaallijnen en personages samen.”

Jeffersonian Institute

In de voorlaatste aflevering was al te zien hoe het laboratorium in het Jeffersonian Institute, waar Bones zich grotendeels afspeelde, werd opgeblazen. “Dat was wel een reality check: met het einde van het decor was ook het einde van Bones nabij. Aan de andere kant was het ook wel ontnuchterend. Het lab was niet meer het lab zoals we dat kenden. Dat maakte het afscheid voor ons als acteurs weer een beetje makkelijker.”

Identiteitscrisis van Brennan

Haar personage overleefde de aanslag, maar verloor hierbij wel haar vermogen om complexe informatie te verwerken. “Dat is voor iedereen verschrikkelijk, maar vooral voor Brennan. ­Zonder haar cognitieve vaardigheden is ze nergens. Tenminste, dat denkt ze”, onthulde de actrice aan de website Entertainment Weekly. Het draait dan ook vooral om de identiteitscrisis van Brennan in de laatste aflevering. Wie is ze zonder haar uitmuntende geheugen?

Moordzaken opgelost

Kijkers van het eerste uur weten hoe moeilijk dit moet zijn voor de briljante antropologe. Maar de Brennan van nu is niet meer dezelfde als twaalf jaar geleden. Toen was ze een briljante wetenschapper die door haar kennis heel wat moordzaken kon oplossen. Ze was enorm rationeel, maar op het sociale vlak moest ze nog heel wat bijleren. En dat heeft ze in de loop der jaren gedaan. Niet in de laatste plaats dankzij haar grote liefde, FBI-agent Booth. “Mensen die van elkaar houden, halen vaak het beste in elkaar naar boven. Dat gaat zeker op voor Booth en Brennan. Hij heeft haar geleerd te voelen”, legt acteur David Boreanaz op EW uit. “En hij heeft haar geleerd mensen te beoordelen op wie ze zijn, niet wat ze zijn.” Maar ook zijn eigen personage heeft door de jaren heen veranderingen doorgemaakt. “Booth was een ongeleid projectiel. Dankzij Brennan is hij rustiger en verstandiger geworden.”

Goeie chemie

Niet alleen op het scherm hadden Emily en David een goede chemie. Ook als de camera’s uit waren konden ze het uitstekend met elkaar vinden. David: “Ik denk dat Bones mede daardoor zo’n succes is geworden. We ­vertrouwen elkaar volkomen en zijn altijd eerlijk tegen elkaar geweest.” Emily: “De cast was sowieso fantastisch. Ik bewaar zo veel goede herinneringen aan de afgelopen twaalf jaar. Ik zal mijn collega’s ontzettend missen.”

Toch een nieuw seizoen?

Komt er dan niet toch nog een nieuw seizoen? “De beslissing om te stoppen kwam van de zender, niet van de cast en crew. De deur van Bones is dus nog niet definitief gesloten. Ik sluit een terugkeer niet uit”, liet de actrice weten. Dat zal in ieder geval niet op korte termijn zijn. Emily heeft aangegeven voorlopig vrij te nemen. En David werkt alweer aan een nieuw project: hij heeft een rol bemachtigd in de nieuwe serie Seal Team.

Bones, maandag 19 juni 21.30 uur • RTL 5 Reageren op dit artikel