Binnenstebuiten (2018)

  • 10 februari 2018, 17:10 - 18:00 uur
  • NPO 2

REPORTAGES De kijker wordt getrakteerd op een dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken. Het programma biedt een kijkje binnens- en buitenshuis, waarbij mensen vertellen over hun woning, interieur of moestuin. Onderwerpen zijn onder meer: huizen gemaakt van boomstammen, een driekamerflat met 200 cactussen, bijenkassen op het dak, oesterzwammen kweken op koffiedik, een vissenasiel, een moestuin voor de hele buurt en schapen in een duingebied. Chef-kok Alain Caron gaat op zoek naar culinaire initiatieven, terwijl zijn collega chef-koks Sharon de Miranda en Ramon Brugman twee keer per week een gerecht bereiden. Interieurstylist Eva van de Ven geeft advies en hulp binnenshuis en hovenier Martin Stuger tovert een balkon om. Boswachter Marieke Schatteleijn neemt de kijker mee op een reis door de Nederlandse natuur.

Met in deze uitzending:

* In Den Haag wonen Theo-Bert Pot en Jelle van de Schoor in een monumentale benedenwoning uit begin 1900, een statig pand met hoge plafonds, marmeren tegeltjes op de vloer, sierlijsten en een serre met veel licht. In hun huurhuis kunnen Theo-Bert en Jelle volop experimenteren met hun uitgesproken liefde voor kleur en dat is overal duidelijk zichtbaar.

* In het dorpje Baambrugge, vlakbij Abcoude, wonen Stefan en Dorret Paas. Dorret heeft een enorme fascinatie voor oude spullen en dat zie je overal terug in hun jaren 30-woning. Stefan is inmiddels gewend aan de verzamelwoede van Dorret en helpt haar mee te zoeken op markten in binnen-en buitenland.

* Het lezen van de lijst met ingrediŽnten van dit heerlijke gerecht van Ramon kost bijna meer tijd dan het maken van de maaltijd: en er staan lekkere dingen op. Biefstuk, nootjes, sherry en knapperige groenten. In een handomdraai maakt Ramon er een zeer kleurrijk gerecht van met reepjes vlees, rijst en een Oosterse salade.

* Ted en Nicoline Vaalburg telen onder meer knolselderij op hun bedrijf in Zuidschermer. De laatste knolselderij van dit jaar is klaar om geoogst te worden uit de dikke kleigrond. De oer-Hollandse knol is een beetje een ondergeschoven kindje van de groenten: veel mensen kennen 'm alleen uit de erwtensoep. Chef-kok Leon Mazairac is gek op knolselderij en gebruikt het vaak in zijn gerechten. Hij kijkt mee op het bedrijf van Ted en Nicoline en maakt wat lekkers met gepofte knolselderij.

* Boswachter Marieke is opgetogen na het lange wachten: er ligt sneeuw in de Oostvaardersplassen. Collega-boswachter Tjibbe Hunink neemt haar mee spoorzoeken: een eivormige afdruk met vier teenkussentjes, klauwpunten en een groot zoolkussen, ongeveer 4-6 cm groot. Dat moet de afdruk van een vos zijn. En hoe bereiden dieren zich voor op de winterse kou? Marieke zoekt het uit.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i
  • Seizoen: 2018

Reageren op dit artikel