De 5 smaken van JoŽl (2017)

  • 10 februari 2018, 10:05 - 10:45 uur
  • NPO 2
Kijk nu

REPORTAGESERIE JoŽl Broekaert neemt de kijker mee in zijn onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken.

Wat is umami? Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkent. In Japan weten ze dit echter allang. JoŽl Broekaert reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. In het gedroogde zeewier vond hij het stofje dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. JoŽl leert hoe traditioneel zeewier verwerkt wordt en dringt langzaam door tot de kern van de smaak. Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo'n heftige geur dat JoŽl het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten. Bij een smaakpanel van de Universiteit van Wageningen leert JoŽl de fijne kneepjes van het herkennen van umami. Kennis die hij in praktijk kan brengen bij sterrenchef Takahashi in het Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat hem het perfecte umamigerecht proeven. Weet JoŽl de smaak te herkennen?


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, Herhaling, HD 1080i
  • Seizoen: 1
  • Aflevering: 5/5 Umami

Reageren op dit artikel