De geheimen van de euro(2016)

  • 24 maart 2016, 20:30 - 21:05 uur
  • NPO 3
Kijk nu

INFORMATIEF In deze Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de keuringsdienst de euro. Wat is de ware herkomst van de munt?

Wat weten we eigenlijk van de munt waarmee we onze dagelijkse boodschappen betalen? Lang niet alles, zo ondervond de Keuringsdienst. De munt blijkt een schaduwzijde te hebben. Al onderzoekend komen zij erachter dat er een dubieus bedrijf achter de euro zit. Zullen ze het vermoeden van sommigen, dat alles duurder is geworden sinds de euro, bevestigen?

Herkomst
Om hierachter te komen kijkt de Keuringsdienst hoe euro’s gemaakt worden. Dat begint bij de centrale bank, waar een medewerker hen vertelt dat de euro geslagen wordt in speciale Europese munthuizen. Maar de keurders gaan dieper: waar komt het materiaal waarvan het gemaakt wordt vandaan? En wat blijkt: ze komen uit bij een bedrijf dat niet alleen munten maakt, maar ook bommen.

Huishoudjournalistiek
Keuringsdienst van Waarde is een onderzoeksprogramma dat zich bezig houdt met huishoudjournalistiek. Met andere woorden: journalistiek over huis, tuin en keuken. Dat begint bij een simpele vraag, zoals: wat zit er in wijn? Vervolgens gaan ze op onderzoek uit en komen ze achter verbazingwekkende antwoorden. Verslaggevers Teun van de Keuken, Sofie van den Enk, Daan Nieber, Ersin Kiris, Marijn Frank en Maart Remmers onderzoeken in eigen woorden de ‘etiquette van etiketten.’


  • Aflevering: 6 Euro

Reageren op dit artikel
Meer video's van Zondag met Lubach