Game of Thrones

De Amerikaanse fantasyserie Game of Thrones is internationaal een ongekende hit. Miljoenen mensen volgen de verwikkelingen in de mythische wereld Westeros, waar Zeven Koninkrijken in middeleeuwse setting om de macht strijden.

De Zeven Koninkrijken vormen zeven aparte staten, tot ze worden verenigd door de Targaryens. Zij regeren bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken, tot ‘de gekke koning’ Aerys II Targaryen door een verbond van de Baratheons, Starks, Arryns, Tullings en Lannisters wordt gedood. Robert Baratheon neemt Aerys’ plaats in op de ijzeren troon, maar de andere adellijke families willen zelf de macht grijpen. De families Stark, Lannister, Baratheon, Targaryen, Greyjoy, Tully, Arryn, Tyrell en Martell kunnen elkaars bloed wel drinken.

Oorlog
Al snel breekt in Westeros oorlog uit, terwijl een ijzingwekkende winter aanstaande is. Een grote ijsmuur scheidt de Zeven Koninkrijken van het gevreesde noorden, waar de ‘wildlings’ leven. De Night’s Watch, met onder meer Jon Snow, beschermt het rijk tegen de gevaren achter de muur. In het oostelijke continent Essos zinnen de gevluchte kinderen van Aerys, Viserys en Daenerys (Emilia Clarke), ondertussen op wraak.

George R.R. Martin
De serie is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin, maar komt niet op elk punt overeen. David Benioff en D.B. Weiss kwamen op het idee de boeken naar tv te vertalen. Op 17 april 2011 was de eerste aflevering te zien op de Amerikaanse televisiezender HBO.

Fenomeen
De serie won een Golden Globe, diverse Emmy Awards en nog vele andere prijzen. Game of Thrones is een fenomeen. De reeks wordt op de gezaghebbende filmsite IMDb beoordeeld met een 9,5, de Facebookpagina heeft 15 miljoen likes en met een gemiddeld kijkerspubliek van dik 16 miljoen is het de best bekeken HBO-serie aller tijden.

Beroemde fans
Onder de miljoenen fans bevinden zich de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en onze minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Het succes heeft ook een keerzijde: Game of Thrones is sinds 2012 elk jaar de meest illegaal gedownloade tv-serie.

Opnames
Opnames vinden plaats over de hele wereld. Noord-Ierland, Malta, Kroatië, IJsland, Spanje, Schotland, de Verenigde Staten en Marokko werden al gebruikt als locaties voor de megaproductie. Nog nooit had een serie zo’n grote cast. Nederlanders Carice van Houten en Michiel Huisman maken er deel van uit.

Gewelddadig
Game of Thrones is uitermate gewelddadig: marteling, verkrachting en andere brute scènes zijn schering en inslag. Gemiddeld sterven 14 personages per aflevering. Ook expliciete seks wordt niet geschuwd.