Nationaal Hitteplan voor groot deel van Nederland

Kijk nu

NET GEMIST Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, activeert het Nationaal Hitteplan voor een groot deel van Nederland. Huisarts Edwin de Vaal legt in dit filmpje uit hoe je het beste met deze warmte om kunt gaan.

Het Hitteplan wordt in werking gesteld als de temperatuur vier dagen achter elkaar hoger is dan 27 graden. In zeven provincies in het midden en zuiden van het land moeten mensen alert zijn.

Hitteplan

Het Hitteplan houdt in dat bijvoorbeeld zorginstellingen, de ouderenbond en huisartsen gevraagd wordt extra alert te zijn. En mensen met een kwetsbare gezondheid, bijvoorbeeld ouderen, baby’s of mensen met chronische ziektes, te waarschuwen goed op te letten. Edwin: “Het is belangrijk om voldoende te drinken en om je huid te beschermen tegen de zon.”

Hittegolf

Er is sprake van een hittegolf als het vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden is of als het twee keer boven de 30 graden is. In de noordelijke provincies is dit niet altijd het geval, daarom is het Hitteplan daar niet van kracht.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag