Rick Nieman onderzoekt het gloeilampverbod(2016)

  • 14 september 2017, 21:10 - 21:45 uur
  • NPO 2
Kijk nu

REPORTAGESERIE Rick Nieman gaat in een nieuw seizoen van Haagse lobby op zoek naar de machtsverhoudingen in Den Haag. In de eerste aflevering wil hij weten hoe het kan dat het gloeilampverbod er in recordtijd doorheen gedrukt is en waarom Philips lobbyde.

Haagse lobby is terug. Het programma van Rick Nieman presteerde vorig jaar boven verwachting. Het verhuisde tussentijds van de late avond naar primetime. "We mogen een tweede serie maken. Dat is fantastisch", zei Nieman vorig jaar tegen WNL. Het nieuwe seizoen trapt af met een aflevering over het gloeilampverbod.

Philips

Een aantal jaren terug werd de gloeilamp in Europa verboden. Het was een van de snelste beslissingen die de Europese Commissie ooit heeft genomen en uitgevoerd. En het was Philips, de grootste gloeilampenfabriek ter wereld, die daarvoor een lobby voerde. Waarom wil een bedrijf zijn eigen product om zeep helpen? Nieman spreekt onder anderen met oud-minister Jacqueline Cramer en Postcodeloterij-oprichter Boudewijn Poelman.

Haags labyrinth

Rick Nieman onderzoekt in Haagse lobby de machten en krachten in politiek Den Haag. Wat zijn de beslissingen die de belastingbetaler geld kosten? Dit seizoen duikt hij in de anti-tabakslobby, de groei van Schiphol, de lobby over dure medicijnen en de komst van de panda's naar Nederland. De televisiemaker spreekt in het Haagse labyrinth met politici, lobbyisten en insiders en hij doet daarbij verrassende ontdekkingen. Wie heeft het in Den Haag allemaal voor het zeggen? Gaat het altijd wel om het algemeen belang? Of speelt er meer? Nieman gaat op zoek naar antwoorden in het verrassend presterende programma.

  • Aflevering: 1 De lamp die kapot moest

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag