12 Years a Slave goed voor drie Oscars(2013)

  • 10 februari 2018, 20:30 - 23:10 uur
  • SBS 9

HISTORISCH 12 Years a Slave won in 2014 de Oscar voor Beste Film. In totaal werden drie van de negen Oscarnominaties verzilverd.

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leeft in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. 

Brad Pitt

Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na twaalf jaar ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert. 

Oscars

12 Years a Slave was genomineerd voor negen Oscars en nam er drie mee naar huis. Regisseur Steve McQueen bedankte in zijn speech de sterke vrouwen in zijn leven, onder wie ook zijn Nederlandse vrouw Bianca Stigter. "Ik draag deze prijs op aan iedereen die slavernij heeft moeten doorstaan en de miljoenen mensen die nog dagelijks lijden onder slavernij.”


  • Regisseur: Steve McQueen
  • Scenario schrijver: John Ridley, Solomon Northup
  • Componist: Hans Zimmer, Bryan Arenas, Henry Auerbach, Ryan Collins, Brian Dunlop, Kirk Francis
  • Acteurs: Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Paul Dano
  • Prijzen: Genomineerd voor 9 Oscars, waaronder die voor beste mannelijke hoofd- en bijrol (Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender) en beste regie. Won er 3: beste scenario, beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o) en beste film. Bekroond met de Golden Globe voor beste film.

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag