AIVD-baas spreekt in College Tour(2018)

  • 21 januari 2018, 21:05 - 22:00 uur
  • NPO 2
Kijk nu

INTERVIEWPROGRAMMA Twan Huys spreekt in College Tour met Rob Bertholee (62). Hij is sinds 2011 hoofd van de AIVD. Bertholee vertelt onder meer dat hij de cyberdreiging uit onder andere China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment ziet.

Rob Bertholee (62) staat aan het hoofd van een van de geheimzinnigste overheidsdiensten van Nederland: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Samen met een groep studenten voelt Twan Huys hem aan de tand in College Tour.

Cyberdreiging

Bertholee is verantwoordelijk voor onze nationale veiligheid en het is zijn taak om allerlei vormen van dreiging proberen weg te nemen. Zelf ziet hij de cyberdreiging uit onder andere China en Rusland als de meest serieuze van dit moment. Een onderwerp dat Twan in het interview ook zal aansnijden is de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) die in 2017 is aangenomen. Hierover ontstond ophef. Mede door bemoeienis van Arjen Lubach komt er in maart 2018 een referendum over deze omstreden 'sleepwet'.

Militair met ambitie

De carrière van militair Rob Bertholee begon toen hij in 1979 zijn eerste functie vervulde als luitenant bij de veldartillerie. Daarna had hij verschillende commandofuncties in zowel Nederland als Duitsland. Nadat hij eind jaren tachtig de cursus stafdienst en de opleiding hogere militaire vorming volgde, ging hij aan de slag als majoor op de landmachtstaf. In 2006 werd hij eerst plaatsvervangend commandant der strijdkrachten en twee jaar later commandant landstrijdkrachten. Na 36 jaar bij de landmacht ging hij in 2011 met functioneel leeftijdsontslag en werd in datzelfde jaar hoofd van de AIVD.

  • Seizoen: 12
  • Aflevering: 2/6 Rob Bertholee

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag