Andere Tijden

INFORMATIEF Het geschiedenisprogramma Andere Tijden behandelt onderwerpen uit de geschiedenis van de twintigste eeuw. Tegenwoordig staat in een uitzending één onderwerp centraal, eerder kwamen meerdere thema’s aan bod.

De onderwerpen van Andere Tijden hebben vaak een relatie met de actualiteit, vertellen een tot dan toe onbekend verhaal of bevatten nieuwe feiten of nooit eerder vertoonde beelden. Met betrokkenen wordt regelmatig teruggeblikt op een gebeurtenis van toen die verband houdt met het heden.

Archief
Historicus Hans Goedkoop presenteert het programma, dat is bedacht door Ad van Liempt en regisseur Gerda Jansen Hendriks. De eerste uitzending was te zien op 12 maart 2000. De redactie maakt bij de samenstelling van het programma veelvuldig gebruik van het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Vanuit dit gebouw wordt Andere Tijden ook gepresenteerd.

Prijzen
De co-productie van NTR en VPRO heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Nipkowschijf (in 2001), de Comeniusmedaille en een Gouden Beeld voor de aflevering WOII in amateurfilm.

In de spin-off Andere Tijden Sport staan historische sportgebeurtenissen centraal. Dit programma wordt uitgezonden op NPO 1, terwijl Andere Tijden op NPO 2 te zien is.