Art Rooijakkers over Elvis

  • Geplaatst: Woensdag 16 augustus
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Veertig jaar na de dood van Elvis Presley gaan Art Rooijakkers, Matthijs van Nieuwkerk en Andrew Makkinga op zoek naar de nalatenschap van The King.

Hoe is jouw fascinatie voor Elvis ontstaan?

“Door mijn moeder. Zij luisterde veel naar Elvis toen ik kind was. Naarmate ik ouder werd ging mijn interesse wat meer uit naar andere muziek, maar op een gegeven moment is de liefde voor Elvis toch weer teruggekomen. Dat kwam ook omdat ik tijdens mijn studietijd met iemand bevriend raakte die ook van Elvis hield.”

Hoe uit die liefde zich?

“Tot een paar jaar geleden had ik mijn hele huis vol met Elvis-prullaria; van mokken, trekpoppen, posters, postzegels en sleutelhangers tot T-shirts, petten, parkeerbordjes, platen en songteksten. Een groot deel heb ik weggedaan, want uiteindelijk draait het toch om zijn muziek. Al kon ik het als kersverse papa niet laten om in Memphis een Elvis-pakje voor mijn tweeling te kopen.”

Wat vind je zo geweldig aan hem?

“John Lennon zei ooit: ‘Before Elvis there was nothing.’ Dat klopt in zekere zin ook, want met Elvis is de rock-’n-roll begonnen. Zonder Elvis waren de artiesten van nu er misschien niet geweest. Hij heeft echt iets uitgevonden. Los ­daarvan spreken zijn charisma, persoonlijkheid en natuurlijk muziek mij enorm aan. Zijn nummers raken me echt.

Heb je een favoriet Elvis-nummer?

“‘Just pretend’, en dan bij voorkeur de live-uitvoering. Elvis was nogal van de grote gebaren en daar is dit nummer een goed voorbeeld van. Een prachtige liefdessong die op mijn begrafenis gedraaid móet worden.”

Heb je door de special Elvis lives! nog iets nieuws ontdekt?

“Ik sprak onder meer met Larry Geller, die vijftien jaar lang de kapper én spiritueel mentor van Elvis was. Volgens hem was Elvis zeer spiritueel en las hij veel boeken over yoga, oosterse meditatietechnieken en spirituele zelfhulp. Dat had ik niet ­achter hem gezocht.”

Elvis lives! - woensdag 20.30 uur • NPO 1



Reageren op dit artikel