Bloed, Zweet & Tranen: het leven van André Hazes(2015)

  • 12 augustus 2017, 20:30 - 22:20 uur
  • NPO 1
Kijk nu

BIOGRAFIE Na een musical kon een film over het bewogen leven van André Hazes niet uitblijven. Martijn Fischer kruipt in Bloed, Zweet & Tranen in de huid van de volkszanger.

In Bloed, Zweet & Tranen neemt hoofdrolspeler Martijn Fischer (als André Hazes) de kijker mee in het leven van de man die naast successen ook diepe dalen kende. Toch groeide Hazes uit tot een fenomeen. Hij werd een volksheld van wie de liedjes, ook nu hij al meer dan tien jaar dood is, nog altijd luidkeels worden meegezongen.

Beste Nederlandse film

Bloed, Zweet & Tranen werd in 2015 door filmcritici uitgeroepen tot beste Nederlandse film. Ook won de film over André Hazes drie Gouden Kalveren op het Nederlandse Filmfestival. Deze mochten hoofdrolspelers Martijn Fischer, Hadewych Minis en Raymond Thiry mee naar huis nemen.

Martijn Fischer

Bloed, Zweet & Tranen was de grote doorbraak van Martijn Fischer. "Ik ben heel dankbaar voor wat André mij heeft gebracht. Hem spelen heeft me wel op de kaart gezet: mensen denken nu ook voor andere films of toneelstukken sneller aan mij”, vertelde hij in een interview met Het Parool. Dankzij de Hazes-film schitterde hij onder meer in The Passion, Rokjesdag en Petticoat.


  • Regisseur: Diederick Koopal
  • Scenario schrijver: Philip Delmaar, Frank Ketelaar
  • Componist: Melcher Meirmans, Arnout Colaert, Joris Oonk, Pieter Deweirdt, Chrisnanne Wiegel, Patrick Ghislain,
  • Acteurs: Martijn Fischer, Hadewych Minis, Fedja van Huêt, Matheu Hinzen, Raymond Thiry
  • Prijzen: Genomineerd voor 9 Gouden Kalveren, waaronder dat voor beste mannelijke bijrol (Marcel Hensema, Fedja van Huêt en Raymond Thiry), beste scenario en beste film. Won er 2: beste vrouwelijke bijrol (Hadewych Minis) eb beste acteur (Martijn Fischer)

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag