Bloot, rellen en af en toe een traan in National Lampoon

Kijk nu

NET GEMIST Lach-of-ik-schietkomedies, zo omschrijven toonaangevende filmkenners het werk van National Lampoon. Maar achter de platte humor van deze film- en tijdschriftmakers zit een tragisch verhaal.

De mannen achter National Lampoon keken niet op een relletje meer of minder. Feministen, grote bedrijven, wereldsterren: bijna iedereen die ertoe deed kreeg het tussen 1970 en 1998 wel een keer aan de stok met de tijdschriften- en filmmakers. Maar windeieren legde de deze oproer de makers niet: van magazines tot tv-programma’s en films: veel mensen smulden van de platte humor.

Eigenzinnige grappenmaker

Boegbeeld van National Lampoon was Doug Kenney. Deze eigenzinnige grappenmaker staat centraal in A futile and stupid gesture. Een film óver National Lampoon dus, met Will Forte (Nebraska, Mac Gruber) in de hoofdrol. Ook de tragische kanten van de groep grappenmakers komt aan bod.

Interessant verhaal

Voor Forte was de film een mooie klus, vertelt hij op een Amerikaanse filmsite. “Het is een tragisch verhaal en een heel interessante. Veel personages in de film zijn mijn comedyhelden, en ik heb ontzettend veel waardering voor hun werk. Nee, uithalen naar mensen is niet mijn doel, het is gewoon een interessant script om mijn tanden in te zetten.”

Sinds 26 januari op Netflix.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag