Boer zoekt vrouw

AMUSEMENT In Boer Zoekt Vrouw helpt Yvon Jaspers vrijgezelle boeren al sinds 2004 aan een partner. Het boerendatingprogramma van de KRO is een van de grootste successen op de Nederlandse tv. Het vijfde seizoen wordt bekeken door ruim vijf miljoen mensen, en ook in andere jaren zijn de kijkcijfers indrukwekkend.

Miljoenen Nederlanders stemmen elke week af op de liefdesavonturen van de plattelanders. Aanvankelijk doen er alleen mannelijke boeren mee die op zoek gaan naar een vrouw, maar inmiddels hebben ook lesbische boerinnen, homoseksuele boeren en heteroseksuele boerinnen de weg naar het programma gevonden.

Farmer Wants a Wife
Het format van Boer Zoekt Vrouw is gebaseerd op het Engelse Farmer Wants a Wife. Aan het begin van elk seizoen stelt presentatrice Yvon Jaspers de boeren voor aan de kijkers. Vervolgens begint het grote brievenschrijven.

Brieven
Alleen de vijf boeren die een paar maanden later de meeste brieven hebben ontvangen, krijgen de kans om onder het oog van de camera’s op zoek te gaan naar de liefde van hun leven. De boeren kiezen ieder tien brieven uit, waarvan ze de schrijvers mogen ontmoeten.

Speeddates
Na een reeks speeddates moeten ze het kaf van het koren scheiden en vijf kandidaten naar huis sturen. De vijf resterende dames of heren gaan nogmaals met de gewilde agrariër op stap, waarna er weer twee afvallen.

Logeerweek
De drie overgebleven brievenschrijvers logeren een week op de boerderij van hun boer. Na enkele dagen moet nog iemand het veld ruimen, tot er twee uitverkorenen over zijn. Aan het eind van de logeerweek kiest de beminde boer zijn favoriete logé(e), met wie hij of zij (kort) op reis mag. En daarna is het natuurlijk de bedoeling dat ze samen nog lang en gelukkig leven in en om de boerderij.

Boer Zoekt Vrouw-baby's
Dat laatste gaat een aantal stellen goed af. Er zijn inmiddels al meer dan 35 Boer Zoekt Vrouw-baby’s geboren dankzij de liefdes die ontstonden in het programma.