De ontvoering van Gerrit Jan Heijn op Videoland

Kijk nu

NET GEMIST John van den Heuvel gaat terug naar een van de geruchtmakendste ontvoeringszaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis: de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. Die hield in 1987 maandenlang het land in de ban.

Een afgesneden pink, dat was een van de gruwelijke elementen van een van de meest besproken misdaden uit de Nederlandse geschiedenis. De pink in kwestie was afkomstig van Gerrit Jan Heijn, topman van supermarktconcern Albert Heijn. Hij werd 9 september 1987 ontvoerd bij zijn villa in Bloemendaal.

Ferdi E.

Heijns belager was Ferdi E., een werkloze ingenieur die zijn slachtoffer vrij snel daarna doodschoot. Voor de buitenwereld hield E. echter de schijn op dat Heijn nog leefde. Hij was namelijk uit op het geld van de familie en stuurde een eis tot losgeld de wereld in. Die hij vergezelde van de pink van zijn slachtoffer, om druk op de ketel te houden. Uiteindelijk werd E. Gepakt: het viel op dat hij plotseling meer geld had, de politie pakte hem op en hij leidde de rechercheurs naar de plek waar hij de supermarktmagnaat had begraven: de bossen bij Renkum. 

John van den Heuvel

John van den Heuvel gaat terug in de tijd met de rechercheurs die E. in de val wisten te lokken. Zij leggen uit hoe ze dat deden. Verder zijn er in deze documentaire officiële videobeelden van het politieverhoor te zien waarin de ontvoerder uitlegt hoe hij tot zijn daad kwam. John van de Heuvel: "Voor iedereen boven de 40 roept de naam Gerrit Jan Heijn direct heftige herinneringen op aan deze gruwelijke ontvoeringzaak. Voor hen, maar ook zeker voor de jongere generatie, vind ik het belangrijk dit verhaal nog eens compleet te vertellen."

De ontvoering van Gerrit Jan Heijn is vanaf nu te zien op VideolandReageren op dit artikel

Tips voor vandaag