De vijf smaken ontleed(2017)

  • 2 januari 2018, 21:15 - 22:00 uur
  • NPO 2
Kijk nu

REPORTAGESERIE Iedereen met een goed werkende tong proeft vijf smaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Smulpaap en eetgoeroe Joël Broekaert ontleedt deze vijf stuk voor stuk in de nieuwe serie De vijf smaken van Joël, waarvoor hij de hele wereld afreist.

Zout, zoet, bitter, zuur en umami. Een voor een staan ze centraal in de nieuwe serie De vijf smaken van Joël van culinair recensent en smulpaap Joël Broekaert. Uit het rijtje is umami het onbekendst. Deze in 2002 officieel vastgestelde smaak komt als laatste aan bod.

Moedermelk

Broekaert begint met zoet, immers ook de eerste smaak die wij mensen tot ons krijgen in de vorm van moedermelk. Hoe zou die melk hem als volwassene smaken? Daarna zoekt hij het verder van huis. In Ethiopië bijvoorbeeld, de grootste honingproducent van Afrika. Broekaert doorstaat er heel wat ontberingen om de authentieke oogst van verse boshoning van dichtbij mee te maken. Verder blijkt op een oude Surinaamse suikerrietplantage dat de productie van suiker de laatste tijd steeds efficiënter gaat.

De slimste mens

Joël Broekaert debuteert met deze serie als presentator op televisie. Wel was hij vaker op het scherm te zien, bijvoorbeeld als gast bij De wereld draait door en als deelnemer in De slimste mens. In de quiz greep hij in 2016 de derde plaats. In het dagelijks leven is Broekaert columnist van Vrij Nederland en culinair recensent van NRC.

  • Seizoen: 1
  • Aflevering: 1/5 Zoet

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag