De wereld van topzwemmers(2017)

  • 17 juli 2017, 20:25 - 22:00 uur
  • NPO 2
Kijk nu

DOCUMENTAIRE Regisseur Suzanne Raes volgt vijf Nederlandse topzwemmers, onder wie Ranomi Kromowidjojo, tijdens hun voorbereidingen op de Olympische Spelen in Rio. Het resultaat: een indringende inkijk in de wereld van het topzwemmen.

Met bril en badmuts op zijn zwemmers nauwelijks te herkennen. Regisseur Suzanne Raes wilde ze tot leven laten komen en volgde voor de documentaire 0.03 seconde topzwemmers Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Sebastiaan Verschuren, Sharon van Rouwendaal en Fery Weertman tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016. We zien hoe zij zes dagen per week trainen.

Vreugde en verdriet

Om hun doel - goud in Rio - te bereiken, schakelt de een de hulp in van een Spartaanse driller, de ander van een rekenmeester of een gedreven vriend. Niet iedereen wordt in Rio echter beloond voor het keiharde trainen. Terwijl de zwembadsprinters hun wonden likken, halen Sharon en Ferry wél goud bij het openwaterzwemmen. Vreugde en verdriet blijken wel heel dicht bij elkaar te liggen.

WK zwemmen

Raes filmde de zwemmers tijdens hun trainingen, thuis en bij de gesprekken met hun coaches. Ook interviewde ze hen na de Spelen. Het resultaat is een fascinerend inkijkje in de wereld van het topzwemmen. De verhalen van de atleten worden afgewisseld met prachtige (onderwater)opnames. Dat de NTR 0.03 seconde nu uitzendt, is niet toevallig. In Boedapest zijn vrijdag namelijk de WK zwemmen begonnen, waar vier van de vijf hoofdrolspelers - Sebastiaan is inmiddels gestopt - op de startblokken verschijnen. De grote vraag is of Ranomi en Femke nu wel in vorm zijn. En zwemmen Sharon en Ferry opnieuw naar goud?

  • Regisseur: Suzanne Raes
  • Scenario schrijver: Suzanne Raes
  • Componist: Alex Booy, Wouter van Bemmel
  • Acteurs: Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren, Marcel Wouda

Reageren op dit artikel