Dick Passchier (84) overleden

  • Geplaatst: Maandag 2 oktober
Door: Televizier.nl

INFORMATIEF Afgelopen vrijdag is Dick Passchier overleden. Passchier presenteerde sinds de jaren zestig shows als zoals Spel zonder grenzen, Tweekamp en Zeskamp voor de NCRV.

In de jaren zeventig gaf hij ook jaarlijks het commentaar bij het Defilé voor Koningin Juliana op Paleis Soestdijk. En nog meer koningshuisperikelen:  Passchier was in 1981 commentaar bij de eerste Koninginnedagviering ‘nieuwe stijl’ van koningin Beatrix en prins Claus, in Veere en Breda. In 1986 presenteerde hij het studioprogramma ’n Dik uur Dick. De Dordtenaar was ook nog jarenlang panellid bij het televisiespelletje Zo vader zo zoon.

Spel zonder grenzen

Het meest bekend werd Passchier met Zeskamp, waarin verschillende dorpen ludieke spellen tegen elkaar speelden en de internationale versie: Spel zonder grenzen. Meest beroemde onderdeel was de groene-zeephelling. Maar hoe groot ook, zijn tv-carrière was eigenlijk een bijbaan, Passchier was namelijk ook 30 jaar lang eigenaar van een meubelzaak.

Noorwegen

Begin jaren ‘90 stopte hij met zijn radio- en televisiewerk en woonde vanaf toen voornamelijk in Noorwegen. Jarenlang was hij Scandinavië-correspondent voor o.a. de Wereldomroep. Vanaf 2004 tot aan zijn dood woonde Passchier in Friesland. De laatste jaren leed de oud-presentator aan de ziekte van Parkinson.

Coks

Passchier had drie zoons. Hij was, op 3 weken na, 60 jaar getrouwd met Coks Passchier-Kooiman, zijn jeugdliefde die hij in 1950 op de ijsbaan van de Windhondenpolder in Dordrecht ontmoette. Dick Passchier is maandag in besloten kring begraven.Reageren op dit artikel