Drive: beste film van 2011 met Ryan Gosling(2011)

  • 13 oktober 2017, 21:15 - 22:55 uur
  • Canvas

MISDAAD Nederlandse filmjournalisten riepen de Amerikaanse actiethriller Drive in 2011 uit tot beste film van het jaar. De film draait om Ryan Gosling, die in de huid kruipt van een criminele autocoureur.

In Drive speelt Ryan Gosling een zwijgzame autocoureur die als stuntman in Hollywood werkt. Daarnaast verdient hij bij in het criminele circuit als bestuurder van vluchtauto’s. Hij wordt verliefd op zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan), die wordt meegesleept in de onderwereldpraktijken van haar man. Wanneer een klus fout afloopt, is Driver (zijn echte naam wordt niet onthuld) genoodzaakt te doen waar hij goed in is om Irene en haar zoontje te redden: rijden.

Nicolas Winding Refn

De fantasie van regisseur Nicolas Winding Refn draaide overuren tijdens het maken van de film, want van rijden heeft hij zelf geen kaas gegeten. Hij heeft geen rijbewijs en zakte maar liefst acht keer voor zijn rijexamen. Ook voor de realistische beelden van Los Angeles kon de filmmaker niet putten uit zijn eigen kennis: hij bracht vele uren met Ryan Gosling door om de stad te leren kennen.

Beste film

Nederlandse filmjournalisten riepen de actiethriller Drive in 2011 uit tot beste film van het jaar. Tijdens de uitreiking van de Nederlandse Rembrandt Awards viel de film eveneens in de smaak. Drive kreeg een nominatie voor Beste buitenlandse film en Beste buitenlandse acteur (Ryan Gosling). Ook buitenlandse critici en jury’s prezen de film. Er was een nominatie voor de Golden Globes en voor de Oscars en regisseur Nicolas Winding Refn viel in de prijzen tijdens het filmfestival van Cannes.


  • Regisseur: Nicolas Winding Refn
  • Scenario schrijver: Hossein Amini, James Sallis
  • Componist: Julie Altus, Cliff Martinez, Lon Bender, Sean Byrnes, Kerry Ann Carmean, Krissopher Chevannes
  • Acteurs: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Ron Perlman, Bryan Cranston, Albert Brooks
  • Prijzen: Genomineerd voor de Oscar voor beste geluidsmontage. Genomineerd voor een Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes. Nicolas Winding Refn won daar de prijs voor beste regisseur.

Reageren op dit artikel
Meer video's van Canvas