EenVandaag (2017)

  • 19 juni 2017, 18:15 - 18:45 uur
  • NPO 1
Kijk nu

ACTUALITEITEN Nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland. Via het EenVandaag Opiniepanel kunnen 50.000 leden hun stem laten horen en reageren op actuele thema's. De presentatie is in handen van Jojanneke van den Berge, Suzanne Bosman, Pieter Jan Hagens en Bas van Werven. Een journalistiek platform op televisie, radio en internet.

Met:
*Floriade Almere 2022: Geld verdienen of bodemloze put?

Over vijf jaar opent de Floriade in Almere. Een groots opgezette tuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt gehouden. In een paviljoen op de plek waar het allemaal gaat gebeuren werden de bewoners ingelicht.

Wethouder Tjeerd Herrema en Jannewietske de Vries van Floriade BV zijn optimistisch en verwerpen de kritiek van Hans van Driem. Van Driem zat onder meer in de directie van de Floriade Zoetermeer 1992 en was directeur van pretpark Six Flags.

Hij betoogt dat het project in Almere enorme verliezen gaat lijden. De kosten zijn volgens hem heel hoog en de kans op winst vrijwel nihil. “Wij hebben geleerd van fouten van vorige Floriade’s.”

SP-fractievoorzitter Ans DeSumma en Rob de Graaf, inwoner van Almere, trekken dat niet slechts een klein beetje, maar helemaal in twijfel.

*Ondersteuning mantelzorgers dementie schiet tekort

Mensen die voor een familielid met dementie zorgen raken steeds vaker overbelast. Een deel wordt depressief of loopt zelfs rond met zelfmoordgedachten. Ondersteuning van deze mantelzorgers schiet ernstig tekort. In sommige regio’s staan meer dan 100 mantelzorgers op een wachtlijst. En dat terwijl het aantal dementerenden en mantelzorgers alleen maar verder toeneemt.

EenVandaag gaat langs bij René Sman uit Zaandijk. Hij zorgt voor zijn vrouw met Alzheimer en dat valt hem soms loodzwaar. “Na mijn vakantie kon je me totaal opvegen.’’ De gedachte dat hij weer voortdurend voor zijn vrouw moest zorgen, beklemde hem: “Ik deed mijn ogen dicht en zag een rotsachtige weg door de woestijn voor me waar geen eind kwam. Dit is nu mijn bestaan, dacht ik, een eindeloze weg.’’

Dorien Blankers uit Weert heeft jarenlang gezorgd voor haar dementerende moeder. In die tijd sliep ze hooguit 5 uur per nacht. Alles stond in teken van haar moeder. Het maakte haar eenzaam en wanhopig. “Het is echt heel heftig geweest. Ik werd er heel somber van. Mensen die er geen heil meer in zien kan ik heel goed begrijpen.” Dorien kreeg pas hulp vlak voor haar moeders overlijden.

In de studio reageert CDA-Kamerlid Mona Keijzer op de problemen.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag