EenVandaag (2017)

  • 13 september 2017, 18:15 - 18:45 uur
  • NPO 1
Kijk nu

ACTUALITEITEN Nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland. Via het EenVandaag Opiniepanel kunnen 50.000 leden hun stem laten horen en reageren op actuele thema's. De presentatie is in handen van Jojanneke van den Berge, Suzanne Bosman, Pieter Jan Hagens en Bas van Werven. Een journalistiek platform op televisie, radio en internet.

In deze uitzending:

* Run op zelfdodingsmiddel Co÷peratie Laatste Wil
Er is een run op een poeder waarvan wordt gezegd dat je er pijnloos mee uit het leven kunt stappen. Sinds Co÷peratie Laatste Wil er anderhalve week geleden melding van maakte is hun ledental verdrievoudigd. Dat betekent dat 10.000 Nederlanders over een half jaar een dodelijk middel in huis kunnen hebben. De kritiek daarop wordt steeds groter. Het middel kan namelijk ook als moordwapen worden gebruikt en kenners zeggen dat de dood verre van pijnlijk is. Gerda van de Pol (51) kan niet wachten totdat ze het middel in huis heeft. Ze wil uit het leven stappen wanneer zij dat wil. ôMijn huisarts vindt het prima dat ik zeg dood te willen, maar voert het niet uit.ö Ze is daarom ook lid geworden van co÷peratie Laatste Wil. Al sinds de oprichting van de co÷peratie in 2013 streeft de groep die begon met ruim 3000 leden naar maximale autonomie rond het levenseinde. Oftewel: sterven op een zelfgekozen moment met het liefst een middel waarmee dat snel en pijnloos gaat.

* Monumenteneigenaren: 'alsof er een kaasstolp over mijn bedrijf is gezet'
Eigenaar zijn van een monument; het klinkt mooi, maar het betekent meestal een hoop rompslomp. En dat geldt zeker voor ondernemers. Maurice Witvoet uit Enschede bijvoorbeeld zit met een niet rendabele benzinepomp. Maar doordat het gebouw een Rijksmonument is, kan hij noodzakelijke veranderingen niet doorvoeren. En dat zou wel eens het einde kunnen betekenen van zijn familie-bedrijf.

* Ouderen in de problemen door aflossingsvrije hypotheek
De kans is groot dat ouderen die een nieuwe hypotheek moeten afsluiten in de problemen komen. Als na dertig jaar hun oude, meestal aflossingsvrije, hypotheek afloopt, lukt het niet altijd om een nieuwe af te sluiten. Daarvoor waarschuwt de ING.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, Herhaling, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag