EenVandaag (2018)

  • 13 februari 2018, 18:15 - 18:45 uur
  • NPO 2
Kijk nu

ACTUALITEITEN Nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland. Via het EenVandaag Opiniepanel kunnen 50.000 leden hun stem laten horen en reageren op actuele thema's. De presentatie is in handen van Jojanneke van den Berge, Suzanne Bosman, Pieter Jan Hagens en Bas van Werven. Een journalistiek platform op televisie, radio en internet.

Met vandaag:

* Metworstenrace alleen voor echte Boxmeerse mannen?
Het is voor inwoners van Boxmeer nog belangrijker dan het carnaval zelf: metworstmaandag. Een traditie die ouder is dan het carnaval. Met een halve varkenskop als trofee en een meters lange worst als sjerp wordt de winnende ruiter van de paardenrace gekroond tot Koningmetworst. Een enkeling vindt dat ook deze traditie rijp is voor verandering.

* De grootste en modernste gevangenis van Nederland: Wennen of te ambitieus?
"Het is nieuw en het is groot, heel erg groot. De eerste dag verdwaalden we gewoon in het complex: het is een stad, een hypermoderne stad, met muren eromheen . De gevangenen moeten nu alles zelf doen, net als buiten, zelfredzaamheid. Met pasjes, telefoon op cel, het hele digitale gebeuren, enorm veel camera’s overal. Het is allemaal anders." Aldus een gevangenisbewaarder uit de nieuwe documentaire ‘Bewaarders’ van Marc Schmidt. De filmmaker kreeg de unieke kans het dagelijks werk van bewaarders in de splinternieuwe gevangenis in Zaanstad te volgen. Vanaf de eerste dag dat het open ging, eind september 2016.

* Nieuwe donorwet aangenomen in de Eerste Kamer
Er is lang naar uitgekeken: de stemming in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. In totaal stemden 38 Eerste Kamerleden voor en 36 tegen. Nadat de Tweede Kamer eind 2016 al voor stemde, is nu ook in de senaat de wet aangenomen. Met het aannemen van de wet wordt iedereen automatisch geregistreerd als donor, tenzij je bezwaar aantekent. Tot nu toe werkte de donorregistratie precies andersom.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag