Eindelijk 10-kilometergoud voor Sven Kramer?(2018)

  • 15 februari 2018, 10:30 - 11:55 uur
  • NPO 1
Kijk nu

RECHTSTREEKS VERSLAG De druk is hoog voor Sven Kramer. Pakt hij voor het eerst in zijn imposante carrière olympisch goud op de 10 kilometer? Hij moet dan wel afrekenen met onder anderen Ted-Jan Bloemen, Jorrit Bergsma en Sverre Lunde Pedersen.

Het moet raar lopen als Sven Kramer, Ted-Jan Bloemen en Jorrit Bergsma vanmiddag niet op het podium van de 10 kilometer staan. Het enige wat ze nog moeten uitvechten is op welke trede ze plaatsnemen. Oud-schaatser Mark Tuitert denkt dat Sven Kramer het goud mee naar huis neemt. "Ted-Jan schaatst snel op hooglandbanen, maar kan hij dit ook op een laaglandbaan? Sven heeft vorig jaar al laten zien dat dit zijn ijsbaan is. Hij legde een heel hoog niveau aan de dag bij de WK afstanden."

Verkeerde wissel

Als Kramer daadwerkelijk wint, dan is het zijn eerste olympische titel op de langste afstand. In 2006 werd hij zevende. Vier jaar later lag hij op koers voor goud, maar een een verkeerde wissel gooide roet in het eten. En vier jaar geleden moest hij de winst aan Bergsma laten.

Sven Kramer

In Pyeongchang wil Sven Kramer eindelijk het goud op de 10 kilometer pakken. Al is hij daarmee alleen niet tevreden, zo zegt hij het in AD. "Mijn Spelen zijn pas geslaagd als ik met drie keer goud naar huis ga. Het beeld wordt geschetst dat ik 24/7 bezig ben met goud op de 10 kilometer. Maar met alléén die medaille kom ik niet weg. Niet bij het publiek en niet bij mezelf. Ik weet als geen ander dat het nogal een forse doelstelling is, maar minder kan ik er niet van maken. Ik heb geen andere keus. Het moet. Ik kan het wel bagatelliseren of de verwachtingen temperen, maar dat is mission impossible."

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door KPN, sponsor en fan van heel schaatsend Nederland.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag