Expeditie Robinson 2017 - #07: Uithongeringsplan Soundos en Carolina faliekant mislukt

  • Geplaatst: Donderdag 19 oktober
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Het gaat er hard aan toe in Expeditie Robinson – zelfs op het eerder zo gemoedelijke ‘eiland van de onbekenden’, waar Soundos en Carolina een heus uithongeringsplan lanceren. Zonder succes.

“Dit was een hamerslag zo groot als twee mokers”, baalt Herold. Bij de evenwichtsproeven waarmee de onbekende Nederlanders kunnen ‘ontsnappen’ van hun aparte eiland, valt de oud-militair steeds heel snel van zijn balk. “Ik voel me zó kut, zó klote.” Hij krijgt een peptalk van de enige andere overgebleven ON’er Marlé. Maar de twee bekende Nederlanders die hen gezelschap houden, Carolina en Soundos, ruiken hun kans.

Herold breken

“Het is een hele stoere, macho man, maar hij legt het af tegen drie vrouwen”, gniffelt Carolina. “Dit is zo’n inkoppertje. Herold staat op het punt te breken.” Samen met Soundos weet ze ook Marlé te overtuigen. De dames gaan heel ver: ze willen Herold gaan ‘uithongeren’. Heel sneaky brengen ze ter sprake dat ze nu steeds meer eten en dat ze gewend moeten raken aan minder voedsel voor de rest van de expeditie. Zonder dat hij hun snode plannen opmerkt, gaat Herold akkoord.

Robinson-romance?

Intussen vaart Carlos, die is ontsnapt van Soundos het eiland van de onbekenden, naar kamp Zuid. Zijn maatje Imke maakte die oversteek al eerder, dus nu is het tijd voor De Grote Hereniging Der Tukkers. “Helemaal blij” is Imke als Carlos zijn entree maakt. We zouden het zo graag zien: een heuse Robinson-romance tussen deze twee. Maar hé, Imke en Carlos hebben allebei een liefje thuis in Enschede danwel Oldenzaal.

Vier schijfjes banaan

In kamp Noord hangt er minder liefde in de lucht. Hoewel Niels in de proeven en met de zoektocht naar voedsel heel belangrijk is voor zijn team, lijkt hij steeds chagrijniger te worden op het eiland. Over alles maakt hij ruzie: van de verplichting om zelf dieren te slachten als je vlees eet tot vier schijfjes banaan die op de grond vallen. “Was ik hier maar met een vriend of met m’n vriendin”, verzucht de Penoza-acteur. “Ik zou echt wel naar huis willen.”

Joëlle is weg

Richard heeft intussen heel andere zorgen: hij weet niet of zijn dochter Joëlle nog in het spel zit, maar zijn gevoel zegt van niet. En dat is waar: kamp Zuid knikkerde het model vorige week uit het spel. Als de teams elkaar weer tegenkomen bij de proef, ontdekt Richard dat zijn dochter ontbreekt. “Ik ben zo dom geweest. Ik had bij mijn plan moeten blijven: de vorige proef expres verliezen om haar te beschermen.”

Doolhof

Maar Expeditie Robinson dendert onverbiddelijk verder, dus legt Nicolette Kluijver vrolijk de volgende proef uit. Met een katapult moeten de teams ieder twee targets omver schieten. Maar om munitie te bemachtigen dienen ze eerst een ‘behendigheidsdoolhof’ te voltooien: een balletje over een parcours manoeuvreren zonder dat het van de route valt. Het team dat met de verkregen ballen het snelst twee keer raak schiet, wint de proef en hoeft niet naar de eilandraad.

Machteloos

Voor kamp Noord storten Marieke en Anouk zich op het doolhof, maar dat gaat nou niet bepaald van een leien dakje. Zeer geërgerd staat Niels lang te wachten tot hij eindelijk munitie heeft voor de katapult. “Dat voelt zo machteloos.” Bij Zuid gaat het een stuk soepeler: Imke verdient de ene na de andere kogel. Noord schiet weliswaar als eerste een van de targets omver, maar Zuid kan met al die munitie zo veel pogingen doen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken: ze winnen de proef!

Afbeelding

Het team hoeft eindelijk een keer niemand weg te stemmen, maar Nicolette wrijft de eerdere verliezen er nog even lekker in: “Kamp Zuid, ik ga jullie missen op de eilandraad.” De keuze om Imke niet weg te stemmen, pakt perfect uit: vooral dankzij haar goede werk ging de proef zo goed. De sfeer in de groep is uitzinnig. Eenmaal terug op hun eiland kruipen Carlos en Imke gezellig samen (héél dicht bij elkaar) in het dagboekhokje. “Tukkers rule!”

Marieke valt tegen

Deze zorgeloosheid ontbreekt volledig bij Noord, dat zich opmaakt voor een eilandraad. Meteen bij terugkomst in het kamp begint Roeland te konkelen: hij wil met iedereen uit het ‘oude kamp Noord’ op Marieke stemmen, die later in het team is gekomen. “Ik vind dat zij in proeven heel erg tegenvalt”, fluistert hij tegen Anouk en kort daarna ook tegen Richard.

Ajacieden-bondje

Maar Anouk en Richard hebben hele andere plannen. Zij willen eigenlijk Niels uitschakelen, nu dat nog kan vóór de eilandraad. Maar als de acteur de gouden munt inzet die hij in de allereerste proef won, kan hij alle stemmen op zichzelf ongedaan maken. Dus voor de zekerheid wil het Ajacieden-bondje een ander slachtoffer kiezen. Heel tactisch besluiten ze om Marieke daarbij te betrekken: die heeft twee extra stemmen en komt dus goed van pas. Het doelwit: Roeland.

 

Plottwist

Na nog wat gênante ruzies (waarin Niels Marieke ervan beschuldigt de proef te hebben gesaboteerd) is het tijd voor de eilandraad. De grote vraag is natuurlijk óf Niels zijn gouden munt gaat inzetten. Jazeker, maar niet voor zichzelf: hij stelt Roeland veilig! PLOTTWIST. Dat had de rest niet zien aankomen! Anouk, Richard en Marieke hebben Roeland ingevuld, maar die stemmen komen te vervallen. Niels en Roeland schreven Richard op en dat was genoeg: de oud-voetballer vliegt terug naar Nederland! Eén voordeel: dan ziet hij zijn dochter Joëlle snel weer.

Afbeelding

Nu Richard weg is, zijn er nog maar vier over in kamp Noord. Maar niet voor lang: opnieuw mag iemand van het ‘eiland van de onbekenden’ het BN’er-team komen aanvullen. Wie de oversteek maakt, is opnieuw afhankelijk van de evenwichtsproef. Soundos wil maar wat graag winnen en terugkeren: “Hallo! Anti-Soundos-club, ik ben er nog steeds! Dat wil ik wel zien dan, al die gezichten.”

Als een huis

De vier overgebleven kampleden nemen plaats op de inmiddels bekende balken. Heeft de psychologische oorlogsvoering tegen Herold gewerkt? Is hij daadwerkelijk uitgehongerd genoeg om snel van zijn balk te vallen? De oud-militair is ervan overtuigd dat Carolina weer ‘als een huis’ staat, maar kort na Soundos kukelt de musicalster in het water. Als ook Marlé haar evenwicht verliest, is Herold de grote winnaar. Hij mag naar kamp Noord! Wie het laatst lacht, lacht het best.

Afbeelding

Lees ook:
Onze recap van aflevering 6Reageren op dit artikel