Expeditie Robinson 2017 - #08: 'The bitch is back', Soundos haalt de samensmelting

  • Geplaatst: Donderdag 26 oktober
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Het is zover. De samensmelting in Expeditie Robinson : de kampen Noord en Zuid voegen zich bij elkaar. En als verrassing verschijnt daar ook opeens weer... Soundos!

Kamp Noord is nog maar net van de schrik bekomen dat Richard het spel moest verlaten, of het lege plekje wordt alweer opgevuld. Vanaf het eiland van de onbekenden komt oud-militair Herold aangevaren. Meteen wisselt het team wat voedselrecensies met hem uit: Herold at tot nu toe vooral cassave, maar kamp Noord heeft ook chips van onrijpe bananen in de aanbieding! Niels zegt er maar niet bij dat ze ook kokossap hadden: dat slurpte hij snel op voordat zijn nieuwe kampgenoot arriveerde.

Evenwicht

Nu Herold de oversteek heeft gemaakt naar Noord, zijn er op het eiland van de onbekenden nog drie dames over: Carolina, Marlé en Soundos. Zij hoeven niet lang te wachten op de volgende proef: nog één keer mogen ze plaatsnemen op de inmiddels bekende evenwichtsbalken. Nu is het menens: de eerste die in het water valt, vliegt direct naar huis. De tweede blijft alleen achter op het eiland. De last man standing plaatst zich direct voor de samensmelting!

Kink in de kabel

Carolina was bij de vorige balansproeven ijzersterk en lijkt dan ook hoge ogen te gooien om het langst te blijven staan. Een kink in de kabel: ze voelt zich helemaal niet lekker. “Maar ik wil vechten voor mijn plekje”, zegt de musicalster. Al vrij snel kukelt ze in het water. Dat was het dan voor Carolina. Ze vindt het een heel naar einde. “Omdat ik twee weken op dit fucking eiland heb gezeten. Dan wil je gewoon verder.”

Appeltje te schillen

Marlé en Soundos gaan onverstoorbaar verder met de proef. Ze hoeven in ieder geval niet direct naar huis, maar toch doen ze hun uiterste best om direct door te stromen naar de samensmelting. De gelukkige is... Soundos! “Sorry schatjes, mama komt nog niet thuis”, glundert de cabaretière. “Ik heb nog een appeltje te schillen.” Ongetwijfeld gooit ze alles in de strijd voor wraak op haar oud-teamgenoten Kaj en Danny, die haar negeerden en uit het spel werkten.

Eerste finalist

En dus zit Soundos al aan het samensmeltingdiner terwijl iedereen uit kamp Noord en Zuid nog moet arriveren. Naast de cabaretière zijn er nog negen plekjes: van de tien expeditieleden die de samensmeltingsproef gaan doen moet er dus eentje afvallen. Om door te gaan moeten de deelnemers een amulet bemachtigen dat vast zit met een verdraaid lastige knoop. Wie zijn amulet het snelste loswurmt, is volgens presentator Dennis Weening direct ‘de eerste finalist’. Dat wil zeggen: die krijgt een plek op ‘finalisteneiland’, waar wel steeds nieuwe uitdagers komen.

Scheef

De proef begint met nog één teamprestatie: kamp Noord en Zuid moeten naar het eiland roeien waar de amuletten hangen. Wie daar het snelst aanmeert, kan eerder aan de knoop gaan zitten puzzelen. Bij kamp Zuid gaat het varen niet zo lekker. Ook al heeft Carlos ‘de longinhoud van een eland’ (aldus Kaj), als stuurman doet hij het minder: de boot wijkt heel erg af naar links. “Hij stuurt een beetje als mijn neus: scheef”, lacht Kaj. Toch komen de teams ongeveer tegelijk aan land.

Knoop

Vanaf dat moment is het ieder voor zich. Carlos rent iedereen voorbij en komt als eerste aan bij de amuletten, maar daar blijkt de knoop toch lastiger dan gedacht. Alleen Niels heeft hem ‘binnen vijftien seconden’ los. De Penoza-acteur bereikt de samensmelting en mag naar het finalisteneiland! Met een hutje, een bed en een echt matras, zegt Dennis Weening even later. “Maar die plek moet je verdedigen. Als je daar meer over wilt weten, moet je geduld hebben.”

Afbeelding

Champagne

De rest van de expeditieleden puzzelt vrolijk verder met de knoop. Alhoewel, vrolijk... Op een gegeven moment merken ze dat Soundos achter hen aan tafel zit. Kaj: “Dan overweeg ik eigenlijk om te verliezen. Ik denk: ik doe er een vijfdubbele knoop in.” Maar Soundos is dolgelukkig: “Mijn droom is uitgekomen. Ik zit lekker aan tafel, ik krijg champagne en ik mag kijken hoe iedereen aan het bikkelen is om bij mij aan te schuiven. The bitch is back!” “Die akelige lach op de achtergrond”, walgt Danny. “Soundos, je komt er niet vanaf. Het is ongekend.”

Eindexamengala

Lang na Niels ontdekken eindelijk ook anderen hoe ze hun amulet loskrijgen: een voor een stellen ze een plekje veilig bij het grote diner. Maar vooral Carlos heeft veel moeite met de puzel puzzel. Samen met Shelly blijft hij als laatste over. Soundos: “Ik vind het zo spannend, ik ga even bijschenken!” Uiteindelijk wurmt Carlos zijn amulet los en voegt hij zich bij het samensmeltingsmaal (met woksauzen van een zekere sponsor). “Het is zoals het eindexamengala”, legt Marieke uit. “Allemaal ben je na een paar slokken hartstikke dronken.”

Eetproef 2.0

Voor Shelly lijkt dat het einde, maar hé, Dennis zegt alleen dat ze niet direct de samensmelting heeft gehaald. “Ik hoor dat er nog een kleine opening is”, glimlacht de Galileo-presentatrice. En inderdaad, ze krijgt nog één kans. In een duel tegen Marlé, want ja, die was er ook nog, alleen achtergebleven op het eiland van de onbekenden. Nicolette Kluijver heeft nog één amulet te vergeven. En dat doet ze in een soort eetproef 2.0.

Delicatessen

Marlé en Shelly moeten een getallenpuzzel oplossen, maar voor hints mogen ze ‘Filipijnse voorgerechten’ oppeuzelen. Dan weet je het al: embryo-eieren natuurlijk. De dames vinden het getallenraadsel allebei behoorlijk lastig en gaan allebei voor drie tips en dus drie ‘delicatessen’. Shelly is steeds iets sneller klaar met eten en kan eerder verder met de puzzel. Zij voltooit hem als eerste. Dat betekent een exit voor Marlé, de enige onbekende Nederlander die niet in de samensmelting is beland. Shelly mag alsnog aanschuiven aan de tafel met heerlijk eten (zei iemand Gotan?).

Afbeelding

Nadat iedereen zijn buikje rond heeft gegeten, kletsen de expeditieleden verder tot het donker wordt. “Ik ben heel lang geen onderdeel geweest van de groep en dat moet ik veranderen”, analyseert Soundos. “Ik was te aanwezig en te hoogmoedig. Ik moet die grote mond van mij eens houden.” Het is zowaar hartstikke gezellig. Alleen Danny en Kaj beschouwen het cynisch vanaf een afstandje.

Muppets

“Ik heb het idee dat ik op een hippiecamping ben aangekomen”, klaagt Danny. “Iedereen kruipt bij elkaar, het lijkt wel een nestje.” “Ze doen allemaal alsof ze het zo geweldig vinden”, vindt Kaj. “Ze likken nog net niet elkaars oorlellen schoon.” Danny: “En wij zijn net die twee muppets op het balkon.”

Lees ook:
Onze recap over aflevering 7Reageren op dit artikel