Expeditie Robinson 2017 - #09: Soundos neemt wraak via bloedbad op de eilandraad

  • Geplaatst: Donderdag 2 november
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Toen Soundos terugkeerde in de Expeditie Robinson -groep, had ze nog een appeltje te schillen met Kaj en Marieke. Na de samensmelting neemt ze keihard wraak – of nou ja, eigenlijk doet iemand anders dat voor haar.

“Dit is het paradijs”, straalt Niels op zijn eigen strandje. Omdat hij de samensmeltingsproef vorige week het snelst voltooide, zit hij nu op het ‘finalisteneiland’. “Ik heb het ongelooflijk naar m’n zin hier. In zo’n grote massa durf ik niet echt mezelf te zijn. Maar hier heb ik een heel eiland voor mij alleen!” De Penoza-acteur ziet wel meteen dat er in het hutje niet één, maar twee bedden staan. “Er komt dus iemand bij. Maar tot die tijd ben ik de baas.” En de baas gaat lekker krabbetjes vangen.

Super-Robinson

De rest van de groep arriveert intussen op het eiland Catanawan. Ze gaan meteen aan de slag: bedden bouwen zodat ze niet op de grond hoeven te slapen. “Zo grappig hoeveel gestructureerder dit nu gaat”, lacht Marieke. “Wat een verschil!” Vooral Herold valt op als survivalexpert. En dat is ook gevaarlijk in Expeditie Robinson: spelers willen hun grootste concurrenten vaak zo snel mogelijk uitschakelen. “Hij is echt een super-Robinson”, aldus Anouk. “Ik realiseer me steeds meer dat hij heel gevaarlijk is.”

Niet slim genoeg?

Herold lijkt dus gevaar te lopen op de komende eilandraad, maar ook Soundos is nog steeds aangeschoten wild. Ze ligt helemáál niet lekker in de groep. De cabaretière heeft gehoord dat Kaj haar ‘niet slim genoeg’ acht om een plannetje te bedenken. Maar dan kent hij Soundos nog niet. Ze wil nog steeds wraak op de kampgenoten die haar negeerden en uit het spel probeerden te werken. “Als ik Marieke en Kaj eruit wil hebben, moet ik een meerderheid smeden.”

Top van de toren

Voordat alle complotjes zich definitief kunnen vormen, is het tijd voor een proef. De winnaar krijgt niet alleen immuniteit (en is dus deze ronde veilig), maar mag ook nog eens naar finalisteneiland om zich bij Niels te voegen. De opdracht is simpel: bereik als eerste de top van een toren. Maar om daar te komen, moeten de kandidaten drie ladders in elkaar puzzelen. Na de eerste ladder vallen de vijf langzaamste spelers af, na de tweede ladder nog eens twee. Zo blijven drie spelers over die via een laatste ladder strijden om immuniteit.

Ladderpuzzel

De eerste ladderpuzzel kennen we uit eerder Robinson-seizoenen: van beneden naar boven moeten spelers stokken van verschillende lengtes als treden in de ladder plaatsen. “Ik heb het in de eerste minuten al weggegeven”, zucht Roeland. “Ik probeerde doodleuk drie keer dezelfde staaf in hetzelfde stuk te douwen.” Roeland valt hier dus al af, samen met vier andere spelers. Alleen Kaj, Marieke, Imke, Herold en Anouk gaan door naar het tweede niveau.

Tangram

Daar bevat de trap een ander spelletje: als een tangram-achtige puzzel moeten de kandidaten plankjes op de juiste treden leggen. Herold, Kaj en Marieke zijn de snelsten en blijven over voor de laatste ladder. Daar moeten opnieuw treden op de juiste plek terechtkomen, maar dit keer hebben de stokken allerlei verschillende vormen als uiteinde. De ronde stukken moeten in ronde gaten, de vierkante in vierkante, et cetera. Even lijkt Herold er met de winst vandoor te gaan, maar uiteindelijk sleept Kaj de immuniteit in de wacht.

Afbeelding

Brulaap

En dus kan Dennis Weening Kaj ook blij maken met een ticket naar finalisteneiland. Alhoewel, blij... Als hij bij Niels belandt, loopt het nou niet bepaald soepel. De acteur steekt zijn mening over de YouTube-ster niet onder stoelen of banken (of bedden in een hutje). “Ik vind jou een enorme brulaap”, zegt Niels bijvoorbeeld. En Kaj moet maar zijn eigen krabbetjes vangen. Als dat niet lukt, eet Niels doodleuk zijn eigen vangst in z’n eentje op. “Ik ga niet de concurrent spekken natuurlijk.” “De sfeer is gespannen”, baalt Kaj, die alleen droge rijst krijgt. “Dan denk ik: ben ik nou een winnaar of een verliezer?”

Vakantieparadijs

Later beginnen Niels en Kaj elkaar toch wel wat meer te waarderen. “Het is wel gezellig met Kaj”, klaart Niels op. “Het voelt als een soort vakantieparadijs waar ik ben beland met een vriend.” “Ik denk dat we het hier wel 24 uur met elkaar uithouden”, lacht Kaj. En ze zullen inderdaad niet veel langer dan 24 uur een duo zijn, want de mannen ontdekken dat er al een proef klaarstaat in een meertje op het eiland. Daarmee zullen ze later dus wel moeten uitmaken wie er mag blijven.

Zes stembriefjes

Terwijl Niels en Kaj voorlopig veilig zijn, maakt de rest van de groep zich op voor de eilandraad. Iedereen heeft beschikking over zes stembriefjes, die ze zelf mogen verdelen over alle rondes. “Dat geeft ruimte om jezelf te beschermen”, weet Imke meteen. Wie gevaar aan voelt komen, kan een coup plegen met vele stemmen in één keer. En dat is precies wat Herold wil gaan doen. Hij merkt ook wel dat hij niet helemaal lekker in de groep ligt en dat veel BN’ers op hem gaan stemmen.

Schopstoel

“Ik moet het all the way spelen”, zegt Herold in de dagboekcamera. Hij had eerder al drie extra stemmen bemachtigd, plus de zes na de samensmelting maakt dat negen. Maar hoeveel gaat hij er inzetten en op wie? Tegen het grootste deel van de groep zegt de oud-militair dat hij op Soundos gaat stemmen, omdat die net als hij in de schopstoel zit. Maar Soundos heeft een uitgekookt plan: ze kan Herold gebruiken voor haar eigen wraak. “Kaj zit wel op finalisteneiland, maar Marieke is nu hier. Eén en één is twee.”

Konijn uit hoge hoed

Dus overtuigt Soundos Herold van het bizarre idee om ál (ja, echt: ál) zijn negen stemmen in te zetten op Marieke. “Dan ben ik daarna toch wel vogelvrij?” twijfelt hij nog. “Maar dan ben ik er nog om je ass te redden”, maakt de cabaretière hem wijs. Omdat Soundos nog een zwarte stem heeft uit een eerdere ronde, plus de stemmen van Carlos en Imke, zou Herold zich ook veilig kunnen stellen door drie, misschien vier keer de naam van Soundos in te vullen. Maar nee, hij beslist anders. “Ik ga een konijn uit de hoge hoed toveren.”

All-in

En zo stemt bijna iedereen op Herold of Soundos, compleet in de overtuiging dat een van die twee eruit vliegt. De verbijstering spat van de gezichten als blijkt wat voor bloedbad die twee aanrichten op de eilandraad. Soundos stemt op Marieke en Herold gaat all-in mee. Marieke neemt het sportief op, maar baalt ontzettend. Het plannetje van Soundos is geslaagd. “Het slimste van alles is dat er wraak voor mij wordt genomen”, gniffelt de cabaretière. “Zonder dat de aandacht op mij is.” Hmmm, dat laatste is misschien twijfelachtig. Maar verder: inderdaad heel slim gespeeld, Soundos.

Afbeelding

Lees ook:
Onze recap van aflevering 8Reageren op dit artikel