Expeditie Robinson 2017 - #10: Anouk snoeihard verraden door Danny

  • Geplaatst: Donderdag 9 november
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Niemand is te vertrouwen in Expeditie Robinson . Danny Froger, die eerder overal tussendoor glipte, treedt deze week opeens op de voorgrond en smeedt een masterplan.

“Het is gelukt, het is gewoon gelukt!”, glundert Soundos. “Ik werd wakker met een glimlach, dat wil je niet weten.” Tegen alle verwachtingen in lukte het de cabaretière in de vorige aflevering om wraak te nemen op Marieke. Samen met Herold stemde Soundos haar grote opponent naar huis. Vooral Herold zette zwaar geschut in: hij verbruikte ál zijn stembriefjes op de eilandraad. “Wat hebben die het goed gespeeld”, verzucht Roeland. “Met name Soundos. Herold is nu uitgekleed.”

Als een sukkeltje

Hoe kreeg Soundos het voor elkaar dat Herold haar wraak uitvoerde, vraagt Roeland zich af. “Jullie onderschatten mij heel erg”, lacht Soundos. “Ik kan mensen een broodje poep nog verkopen.” In het echte leven is ze heel eerlijk, maar in Expeditie Robinson manipuleert ze erop los, legt Soundos uit. “Herold is ex-militair. Eer is heel belangrijk voor hem.” Herold liep gevaar op de eilandraad, maar Soundos peperde hem in dat hij niet ‘als een sukkeltje’ moest afdruipen. “Als je gaat, moet je wel alles gedaan hebben, ál je stemmen inzetten.”

Gonzen

Nu Herold geen enkele stem meer over heeft voor de volgende eilandraad, is hij ‘kanonnenvoer’ – dat ziet hij zelf ook wel. “Maar ik ben al met een plannetje bezig om de zaak te kantelen.” Hoewel hij met de ‘onbekende Nederlanders’ had afgesproken om één front te vormen, trekt hij nu toch naar de BN’ers toe: willen die niet nu Carlos eruit stemmen? Zo’n sterke gast zou immers een veel te sterke concurrent zijn in de finale. Uiterst sluw verdraait Herold het plannetje in gesprek met Carlos: “Ik hoorde in het kamp gonzen dat ze op jou willen stemmen.” Ja ja.

Achttien staven

Na wat uiterst gezellig gekibbel over eten (to lunch or not to lunchthat’s the question) is het tijd voor de immuniteitsproef. Terwijl Roeland nog zo hoopte op een ontspannen spel (“puzzeltje hier, beetje nadenken daar”) wordt het een bikkelharde test van lenigheid en uithoudingsvermogen. De kandidaten moeten zich vasthouden aan staven die uit een muurtje steken, maar één voor één moeten ze de achttien genummerde staven eruit trekken. Shelly maakt zich zorgen: zij is de kleinste speler en kan lastig bij de hoge staven komen.

Teddybeer

Presentatrice Nicolette Kluijver begint getallen te noemen en de kandidaten wrikken de betreffende staven zo snel mogelijk los. Dat lukt Soundos al bij de eerste staaf niet: zij ligt als eerste uit het spel. Niet veel later blijkt dat de ‘voetentactiek’ van Roeland niet goed werkt. Hij komt steeds niet in de goede houding terecht. “Ik voelde me een oude teddybeer die door generaties kinderen uit elkaar was getrokken en aan de muur was genageld.” Ook Roeland verliest zijn balans en maakt geen kans meer op immuniteit.

Bungelen

De resterende zes spelers houden het allemaal heel lang vol – zelfs tot het moment dat ze ieder nog één staaf over hebben waar ze aan bungelen. Nu is het de vraag wie het langst kan blijven hangen. Danny valt, Imke valt, Anouk valt, Herold valt: dan zijn alleen Carlos en Shelly nog over. Epische muziekje erbij, wat boze blikken van Nicolette... En Carlos kukelt naar beneden! Die kleine Shelly wint immuniteit en mag naar finalisteneiland! “Hoe dan?” stamelt ze. “Ze verwachten mij echt niet daar.”

Duel

Op finalisteneiland verwachten Niels en Kaj inderdaad iemand anders. Als ze het bootje met Shelly in de verte zien aankomen, weten ze het zeker: Imke. “Shelly zou niet boven die boot uitkomen toch?” Maar het is toch echt de Galileo-presentatrice die zich bij de winnaars van de vorige proeven voegt. Alleen kunnen ze hier niet met z’n drieën blijven: Shelly moet een van de twee heren uitdagen voor een duel. De winnaar daarvan mag op finalisteneiland blijven, de verliezer moet terug naar de rest van de groep, bij de eilandraad.

Niels kan alles

“Ik vind het heel moeilijk”, zucht Shelly over de keuze voor het duel. Kaj was voor de samensmelting haar teamgenoot in kamp Zuid. “Aan de ene kant heb ik een bondje met Kaj, maar aan de andere kant denk ik dat ik tegen hem nog net iets meer kans maak dan tegen Niels. Niels kan alles.” De tactiek wint het van het bondje: Shelly kiest ervoor om te battelen tegen Kaj. “Een enorm domme keuze”, baalt de YouTube-ster. “Nu is mijn vertrouwen in m’n bondgenootschap met Shelly wel weg.”

Foutjes

Shelly en Kaj moeten elk een toren in elkaar zetten. De verdiepingen passen alleen maar op één manier in elkaar. “Ik ben helemaal niet van het bouwen”, begint Kaj. Maar al snel blijkt dat hij toch veel sneller is dan Shelly. Terwijl Niels ietwat betweterig staat toe te kijken (“ik zie ze allebei foutjes maken”), zet Kaj de ene na de andere verdieping op elkaar. Uiteindelijk voltooit hij de toren terwijl Shelly nog zo goed als niets in elkaar heeft gezet. En dus nemen de heren alweer afscheid van Shelly. Kaj en Niels blijven achter op finalisteneiland.

Afbeelding

Super-Robinson

Op Catanawan komen intussen de vier BN’ers bij elkaar. “We moeten nu nog een keer een super-Robinson eruit stemmen”, weet Roeland zeker. Soundos, Anouk en Danny zijn het daar helemaal mee eens. En dus willen ze judoka Carlos uit het spel knikkeren. Hij mag daar niets van merken, dus als Carlos’ maatje Imke advies komt vragen aan Anouk, houdt zij vol dat de BN’ers op ‘kanonnenvoer’ Herold gaan stemmen. “Ik heb zo veel mogelijk de waarheid gesproken”, meent Anouk. “Alleen kan ik natuurlijk niet zeggen dat wij op Carlos gaan stemmen.”

Verklikken

Maar niet veel later blijkt Danny het BN’er-plan wél te verklikken. Hij vertelt aan Carlos dat iedereen van plan is om zijn naam in te vullen op de eilandraad. Het zit de Froger-telg toch niet lekker dat hij in het bondje van het oude kamp Noord is beland. “Als jij nu de eerste bent, gaan ze daarna het rijtje af”, bezweert hij Carlos. “Dan ben ik misschien de volgende.” En opeens blijkt Danny, die eerder vooral met Kaj meeliep, een meesterstrateeg. Samen met Carlos en Imke gaat hij – nu niemand het verwacht – op Anouk stemmen.

Extra stemmen

Op de eilandraad moet dat dus een exit zijn voor Carlos óf Anouk. De vraag is alleen wie er genoeg extra stembriefjes inzet om zich veilig te stellen. Nadat Shelly zich weer bij de groep heeft gevoegd, begint de bloedstollende stemming. Anouk, Roeland en Soundos gaan volgens afspraak op Carlos, maar zetten geen extra stemmen in. Carlos vult wel wat extra keren Anouk in. En zo ligt Anouk opeens uit het spel.

Afbeelding

Romantisch

De BN’ers hebben nog niet echt door dat Danny hen heeft verraden en kijken vooral Carlos en Imke aan. Ja, Anouk was gewoon een enorme concurrent, legt Carlos uit. “Ik wilde het spel graag spelen met de sterksten, maar zo wordt het niet gespeeld”, zegt de judoka. “Dan kan ik wel heel romantisch doen en zeggen dat ík dan maar naar huis ga, maar zo werkt het niet.” Over romantisch gesproken: gaat er nou nog iets gebeuren tussen Carlos en Imke?! Inderdaad, zo werkt het niet.

Lees ook:
Onze recap van aflevering 9Reageren op dit artikel