Expeditie Robinson 2017 - #15: Soundos verrast vriend en vijand met finaleplek

  • Geplaatst: Donderdag 14 december
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Soundos heeft het geflikt: de meest besproken kandidaat van Expeditie Robinson  staat volgende week in de finale!

“Hoi, ik ben Soundos, ik ben halve finalist!”, lacht Soundos tegen Carlos en Shelly. De drie zijn na het vertrek van stoorzender Roeland zeker van een plekje in de halve finale. Nog één keer keren ze terug naar hun eiland Catanawan. Carlos geeft toe dat hij daarvandaan stiekem twaalf bananen had meegenomen naar finalisteneiland. “Motherf*cker,” roept Shelly, “je hebt gewoon bananen zitten jatten!” Gelukkig is er alsnog veel eten en kan het drietal zich lekker volstoppen voor de halve finale.

Domper

Hoe anders is dat op finalisteneiland. Daar zitten Kaj en Niels met amper voedsel, flink verzwakt. Na een slechte nacht krijgen de mannen post: één van hen moet de halve finale spelen, de ander gaat direct door naar de eindstrijd. Wie dat wordt, bepalen ze in ‘het ultieme duel’. Een kleine domper voor de liefhebber van spektakel: dat duel bestaat alleen maar uit een bamboestok zo lang mogelijk met gestrekte armen vasthouden.

Kappen nou!

“Ik weet nu al dat jij het gaat winnen”, verzucht Niels tegen Kaj. De acteur denkt dat de YouTuber sterker is. Kaj is het daar niet mee eens: “Ik heb misschien nog twintig procent van m’n kracht over.” Na deze voorbeschouwing barst de strijd los. Niels en Kaj moeten de stok ook nog eens boven een vlam houden – om het extra moeilijk te maken. Hun armen gaan al snel verzuren. “Dan spreek je je spieren toe,” zegt Kaj, “zo van: kappen nou hè, schei eens even uit.”

Niet juichen

“Er gaat van alles door me heen”, licht Niels toe. “M’n vriendin, m’n familie. Ik probeer niet aan de pijn te denken.” Toch lukt dat na een tijdje niet meer: de Penoza-ster moet opgeven. “Ik wil juichen,” zegt Kaj, die zijn finaleplek binnen heeft, “maar ik zie die kop van Niels en ik zie dat hij het zwaar heeft gehad.” Hij houdt zich in, maar is intussen wel ‘fokking, fokking blij’. En hij denkt Niels snel weer terug te zien. “Ons afscheid zal niet voor lang zijn”, meent ook Niels zelf. “Voordat ‘ie me mist, ben ik weer terug.”

Figuranten

Terwijl Kaj alleen achterblijft op finalisteneiland, vaart Niels naar de halvefinaleproef. Carlos, Shelly en Soundos vrezen het ergste als ze de ‘super-Robinson’ zien aankomen. Uit deze proef komt namelijk maar één winnaar rollen: de tweede finalist. “O nee, o nee!”, roept Soundos. “Nu worden wij figuranten in het spel van Niels!” En dat lijkt in eerste instantie ook te gebeuren. In het eerste deel van de proef zitten de kandidaten met ingewikkelde knopen vastgebonden aan een paal. Knopenkenner Niels ziet meteen hoe hij die los moet krijgen.

Schatkisten

En dus kan Niels als eerste naar het volgende deel van de proef: een puzzel maken. Wie dat voltooit, ziet een plattegrond van het strand, met de locatie van vier schatkisten. De eerste die een van de kisten opgraaft, de dolk eruit haalt en die in het houtblok bij de finish zet, bemachtigt een finaleplek. Niels kan een voorsprong pakken, maar doet dat niet: als Shelly even later op het strand arriveert, is de acteur nog weinig opgeschoten.

Breakdancen

Na de reclame staan Carlos en Soundos nog steeds vastgebonden aan hun paal. “Ik dacht: ik kan er wel uit breakdancen”, lacht Soundos. “Maar dan komen de touwen nóg strakker te zitten.” De cabaretière hoeft niet eens zo nodig te winnen, ze wil vooral niet de langzaamste zijn. “Erg hè? Iedereen wil winnen en ik wil gewoon niet de laatste zijn.” Toch bevrijdt Carlos zich eerder uit de kluwen van knopen. Soundos voegt zich pas als vierde bij de puzzelaars.

Comeback kid

“Ik verwacht dan dat Niels allang een kopje koffie aan het drinken is op finalisteneiland”, zegt Soundos. “Maar alle drie zijn ze er nog! Ik denk: dit is mijn kans.” En ja hoor, de cabaretière grijpt die kans. Ze puzzelt razendsnel de plattegrond in elkaar en voltooit die als eerste (Carlos: “Dit ga je toch niet menen?”). Soundos rent over het strand en gaat graven naar een schatkist. Carlos zit haar op de hielen, maar kan haar niet meer inhalen: Soundos haalt haar kist tevoorschijn, pakt de dolk en plant die bij de finish. Ze is dolblij. “Comeback kid!”

Pino of Sinterklaas

Vooral Niels verbaast zich enorm. “Soundos, de persoon van wie iedereen dacht: dat is geen concurrent... Die neemt gewoon het hazenpad en wint.” En dus mag Soundos zich op finalisteneiland voegen bij haar grote vijand vriend Kaj. Ze ziet er zelf meteen wel de lol van in. “Hij verwacht nog eerder Pino, Sinterklaas of de Kerstman. Volgens mij krijgt hij echt een zonnesteek.” En inderdaad, als Kaj ziet dat Soundos uit de boot stapt, is hij ‘perplex’. Maar hij pakt het mooi op. “We hebben ons verleden, maar ik ben geen haatdragend persoon. Ik vind het toch ook wel leuk om haar te zien.”

Oppermeister

Intussen krijgen Carlos, Niels en Shelly nog één kans om de finale te halen. De derde finalist wordt bepaald via een heuse Robinson-klassieker: de evenwichtsproef! In het begin zijn ze alle drie nog vrij stabiel, maar als Nicolette aftelt tot ze op het smallere middelste deel moeten gaan staan, gaat Niels wankelen. “Niels?”, verbaast Shelly zich. “De oppermeister der Robinsons, wiebel jij?” En jazeker, Niels valt in het water! Hij ligt definitief uit het spel. En bij de volgende stap naar het smalste stuk, kukelt ook Shelly van de balk.

Nét niet

The story of my life”, beschouwt Niels na. “Altijd nét niet!” Hij en Shelly blikken terug: ze zijn allebei blij dat ze zover zijn gekomen. Maar wie écht blij is, is natuurlijk Carlos: hij bleef het langste staan en is de derde finalist! En dan mag hij ook nog eens zes hamburgers en zes blikken bier meenemen naar finalisteneiland. Kaj en Soundos zijn er dolblij mee en smikkelen bij een kampvuur van dit feestmaal.

Proosten

Het is een wonderlijk trio in de finale: de nuchtere ‘onbekende Nederlander’ Carlos, de uitgejouwde Soundos die eigenlijk uit het spel lag maar zich terugvocht, plus haar gezworen vijand Kaj, die de cabaretière in kamp Zuid niet kon luchten of zien. Maar inmiddels is de lucht geklaard en proosten ze met hun bier en hun hamburgers. “We hebben het allemaal op onze eigen manier verdiend. May the best win!

Lees ook:
Onze recap van aflevering 14Reageren op dit artikel