Filemon duikt dieper in autisme(2018)

  • 15 februari 2018, 21:40 - 22:35 uur
  • NPO 3
Kijk nu

REPORTAGE In het nieuwe en tweede seizoen gaat Filemon Wesselink op zoek naar wat er onder het topje van de autisme-ijsberg schuilt. Lukt het hem om deze mysterieuze en ingewikkelde stoornis compleet te doorgronden?

Filemon Wesselink duikt nog dieper in de wereld van de autisten. In het tweede seizoen van Het is hier autistisch blijkt dat de BNNVARA-presentator nog vol vragen zit over autisme. "Wat mij vooral is bijgebleven uit die periode zijn de ontmoetingen en gesprekken met mensen die net als ik in het spectrum zitten. En omdat dat spectrum zo breed en mysterieus is, wil ik er nog veel meer over weten. Voor mijn gevoel heb ik namelijk alleen nog maar kennis gemaakt met het topje van de autisme-ijsberg."

Autisme

Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis en is moeilijk te diagnosticeren. In het eerste seizoen kwamen meerdere mensen met autisme aan het woord, waaronder de dochter van presentator Adam Curry en zangeres Patricia Paay, Christina Curry.

Het is hier autistisch

Presentator Filemon Wesselink vermoedde van zichzelf dat hij autistisch was. In het eerste seizoen van Het is hier autistisch wilde hij dat eindelijk uitzoeken. Filemon ging tijdens de opnames een traject in. Hij deed tests en een psychiater had onder andere een gesprek met zijn moeder. Nadat de BNNVARA-veteraan bijna vier afleveringen lang gesprekken had met autisten, mocht hij zich opmaken voor de officiële diagnose. En wat bleek? Zijn vermoeden bleek juist, hij heeft een vorm van autisme. De boodschap hakte er in. Gelukkig voor Filemon blijkt hij licht autistisch én zeer intelligent; een meevaller.


  • Seizoen: 2
  • Aflevering: 1/4 Passies en talenten

Reageren op dit artikel
Meer video's van Zondag met Lubach

Tips voor vandaag