American Hustle: Oplichters gaan undercover

Geplaatst op 10 Januari, 23:02

Wat doen oplichters als de FBI ze in de kraag vat? Irving Rosenfeld en Sydney Prosser kunnen hun straf ontlopen door undercover te gaan voor de FBI.

Eind jaren 70 boeren oplichters Irving Rosenfeld (Christian Bale) en Sydney Prosser (Amy Adams) goed. Hun handel in kunstvervalsingen en neplening levert hen in American Hustle veel geld op. Het gaat fout als ze een FBI-agent proberen op te lichten.

American Hustle

Deze Richie DiMaso (Bradley Cooper) zet Irving en Sydney niet zomaar achter de tralies. Ze kunnen hun vrijheid 'verdienen' door met hem samen te werken. Dus gaan Sydney en Irving undercover om voor de FBI corrupte politici op heterdaad te betrappen. 

Dat klinkt misschien vergezocht. Maar American Hustle is wel degelijk – losjes – gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1978 gingen twee oplichters undercover voor de FBI. Hun opdracht: corrupte politici uit de tent lokken. De makers van American Hustle maakten hun eigen verhaal rond dat gegeven.

Improvisatie

Regisseur David O. Russell had een script klaarliggen, maar op de set liet hij zijn hoofdrolspelers hun eigen gang gaan. Grote delen van American Hustle zijn geïmproviseerd. Die aanpak werkte: van de tien Oscarnominaties die de film kreeg zijn er vier voor de acteurs en eentje voor het script.