Chadwick Boseman swingt de pan uit

Geplaatst op 23 April, 11:16

Je kan hem kenen als 'The hardest working man in showbusiness' of als 'The Godfather of soul. Of gewoon bij zijn eigen naam: James Brown.

Er zijn maar weinig mensen die zo'n karakteristieke stem, zo'n specifieke stijl en zo'n eigen manier van bewegen hebben als de legendarische soulzanger James Brown. Alleen daarom als is het lastig om een film over zijn leven te maken: vind maar eens een acteur die dat allemaal ook kan.

Chadwick Boseman

In de biopic Get on Up laat Chadwick Boseman (bekend van Black Panther) zien dat hij het allemaal in huis heeft: de moves, de stijl en zelfs de stem. Daar heeft hij wel flink voor moeten werken. Boseman trainde bijna twee maanden lang vijf tot acht uur per dag om de rol te kunnen spelen. Met succes: eigenlijk speelt Boseman James Brown niet, hij ís de Godfather of Soul. De danspasjes, de maniertjes, de vocale uithalen; ze zijn (bijna) niet van echt te onderscheiden.

Get on Up

De muziek van James Brown was wild, spannend en opwindend. Zijn leven was al minstens even bewogen. Hoe verfilm je dat? Regisseur Tate Taylor (The Help) kiest ervoor om Get on Up al even wild en onvoorspelbaar te maken als James Brown zelf was. En dat werkt.

De film mist af en toe wat samenhang, maar swingt wel de pan uit. Een beter manier om James Brown te eren is er niet.