De boerenzoon en het drakenei in Eragon

Geplaatst op 12 Juli, 12:15

Na het weergaloze succes van de The Lord of the Rings-films schoten de verfilmingen van fantasyboeken een tijdje als paddenstoelen uit de grond. Eragon is er daar een van.

Eragon is een verfilming van het gelijknamige boek van Christopher Paolini. Met dat boek, dat in 2003 verscheen, had Paolini al voor zijn twintigste verjaardag een bestseller te pakken: Eragon ging wereldwijd miljoenen keren over de toonbank en stond dik drie jaar in de bestsellerlijst van de New York Times.

Eragon

Met dat succes en de populariteit van het fantasygenre is het niet zo gek dat 20th Century Fox wel brood zag in een verfilming van Eragon. Regisseur Stefen Fangmeier kreeg een budget van zo'n 100 miljoen dollar om de film te maken. En dat is te zien: Eragon ziet er prachtig uit.

De film draait om de doodgewone boerenzoon Eragon (Ed Speleers). Hij woont in Alagaesia, waar de wrede koning Galbatorix (John Malkovich) met harde hand regeert.

Als Eragon een blauwe steen vindt, heeft hij al snel door dat dit niet zomaar een steen is. Het is een drakenei.

Uit het ei komt de draak Saphira. Volgens de legende is haar berijder – Eragon dus – voorbestemd om een einde te maken aan het schrikbewind van Galbatorix.

Serie

Productiemaatschappij Fox was van plan om na Eragon ook de andere boeken uit Paolini's Inheritance-cyclus de verfilmen. Door de slechte recensies en tegenvallende bezoekcijfers van Eragon ging er een streep door dat plan.