De 'hot dogs' van Quentin Tarantino in Reservoir Dogs

Geplaatst op 9 Augustus, 10:16

Quentin Tarantino blies begin jaren 90 nieuw leven in het stoffige actiegenre. Met het ultra gewelddadige Pulp Fiction (1995) brak hij definitief door, maar de critici hadden de filmmaker al opgemerkt met Reservoir Dogs.

Zes dieven van naam en faam worden geronseld om een diamantzaak te overvallen. Alles loopt op rolletjes, totdat ze naar buiten lopen, waar de politie op ze staat te wachten. In de daaropvolgende schietpartij komt een van de gangsters om het leven en raakt een ander zwaargewond. De overlevenden komen bij elkaar in een verlaten pakhuis, bespreken de overval en komen tot de conclusie dat er een verrader in hun midden is.

Reservoir Dogs

Zoals in alle films van Tarantino, gaat het er ook in Reservoir Dogs niet bepaald zachtzinnig aan toe. Veel geweld, veel gescheld (het woord 'fuck' valt 272 keer) , veel 'bad guys', weinig 'good guys' en geen vrolijkstemmende afloop. Verder heeft de regisseur iets met acteurs Tim Roth en Harvey Keitel, die de hoofdrollen in deze film voor hun rekening nemen en later in meer films van Tarantino opduiken. 

Krap budget

Inmiddels kan Tarantino rekenen op grote budgetten bij het maken van zijn films, maar voor Reservoir Dogs was nog nauwelijks geld beschikbaar. De acteurs droegen hun eigen kleding, de Cadillac van Mr. Blonde was van acteur Michael Madsen zelf en voor straten afzetten was ook geen budget. Het resultaat is er niet minder om: bezoekers van filmdatabase IMDb beoordeelden Reservoir Dogs eerder als een van de honderd beste films aller tijden.