American History X

4/5

Edward Norton draait de bak in

SBS 9

SBS 9 

12 Februari 2019

 22:30 - 00:45

In American History X speelt Edward Norton een neonazistische skinhead. Na de moord op twee zwarte mannen belandt hij in de gevangenis. Daar komt hij tot inkeer.

Derek Vinyard (Edward Norton) is een neonazi. En dat steekt hij niet onder stoelen of banken.

American History X

Skinhead Derek is lid van een neonazistische groep en hij heeft een tatoeage van een hakenkruis op zijn borstkas. Hij laat er in American History X geen twijfel over bestaan: hij haat iedereen die niet blank is.

Zijn broertje Danny (Edward Furlong) kijkt enorm tegen Derek op. Zelfs als Derek de cel in moet voor de moord op twee zwarte mannen, blijft Danny hem bewonderen.

Alleen: in de cel komt Derek tot inkeer. Hij verwerpt zijn oude racistische ideeën. Als hij vrijkomt, probeert hij Danny over te halen zijn voorbeeld te volgen.

Ruzie

De productie van American History X verliep alles behalve gladjes. Regisseur Tony Kaye kreeg het met Norton aan de stok over hoe groot Nortons rol moest zijn.

Dat ging ver: voordat de film uitkwam, uitte Tony Kaye in een advertentie in filmtijdschrift Variety zijn ongenoegen over zijn hoofdrolspeler en de productiemaatschappij: tijdens de montage zouden ze Kaye eruit gewipt hebben. Kaye distantieerde zich van het eindresultaat.

Of dat een goed idee was is nog maar de vraag. Edward Norton ontving een Oscarnominatie voor zijn rolVan Tony Kaye is sinds American History X eigenlijk weinig meer vernomen.

Opslaan

Over deze film

Titel

American History X

Premiere

1998

Regisseur

Tony Kaye

Acteurs & Actrices

Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo, Avery Brooks, Jennifer Lien

Scenario

David McKenna

Componist

Joe Barnett, Javier Bennassar, Dorian Cheah, Benjamin L. Cook, Suzanne Davis

Zender

SBS 9

Genre

Film

Land

VS

Resolutie

1080i

Kijk via on demand

pathe

Pathé Thuis

Kijk