Opslaan

Dead Calm

3/5

Een eindje varen met Nicole Kidman

SBS 9

SBS 9 

Eergisteren

 22:45 - 00:35

Tot 1989 had buiten Australië eigenlijk nog nauwelijks iemand van Nicole Kidman gehoord. Dankzij de thriller Dead Calm kwam daar verandering in.

Het huwelijk van John en Rae is wel eens beter geweest. Sinds hun zoontje bij een auto-ongeluk om het leven kwam, hebben ze het zwaar. Om die tragedie samen te verwerken, maken Rae en John een lange tocht in hun zeilboot.

Dead Calm

Dead Calm is nog niet heel lang onderweg als John (Sam Neill) en Rae (Nicole Kidman) in de verte een schip in nood zien. Vanuit dat schip komt een persoon in een reddingsbootje richting Rae en John geroeid.

Die persoon is Hughie (Billy Zane). Als het echtpaar hem uit zee gevist heeft, vertelt hij zijn verhaal. Hughie is de enige overlevende aan boord van zijn schip; de andere opvarenden zijn allemaal overleden aan een voedselvergiftiging. De boot is aan het zinken.

John vindt Hughies verhaal maar vreemd. Zo vreemd dat hij besluit naar het schip te roeien om te kijken of het verhaal klopt en of er misschien nog andere overlevenden zijn.

Dat is een slecht idee: John is nog niet weggeroeid of Hughie onthult zijn ware aard. Hij is geen man in nood, hij is een gevaarlijke psychopaat. En hij heeft het op Rae voorzien.

Nicole Kidman

Nicole Kidman was jarig tijdens het filmen van Dead Calm: de actrice werd twintig. Cast en crew vierden haar verjaardag met een groot feest op een nabijgelegen eiland.

Voor de opnames begonnen, nam de actrice zeillessen op het schip dat je in de film ziet. Met resultaat: in de stormscènes aan het einde van de film, staat Nicole Kidman ook echt zelf aan het roer.

Opslaan

Over deze film

Titel

Dead Calm

Premiere

1989

Regisseur

Phillip Noyce

Acteurs & Actrices

Nicole Kidman, Sam Neill, Billy Zane, Rod Mullinar, Joshua Tilden

Scenario

Terry Hayes, Charles Williams

Componist

Nick Breslin, Steve Burgess, Lloyd Carrick, Julius Chan, James D'Arcey

Zender

SBS 9

Genre

Film

Land

Aus

Resolutie

1080i