George Clooney op de vlucht

Geplaatst op 18 April, 10:30

De Nederlandse regisseur Anton Corbijn is de man achter The American. Niemand minder dan George Clooney tekende voor de hoofdrol. Thekla Reuten schittert naast hem.

Tijdens een opdracht in Zweden ontsnapt de Amerikaanse huurmoordenaar en wapenexpert Jack (George Clooney) ternauwernood aan een aanslag.

The American

Na dat akkefietje neemt Jack de wijk naar Rome. Zijn opdrachtgever Pavel stuurt hem door naar een stadje op het Italiaanse platteland. Daar moet The American zich schuil houden tot de storm rond 'het Zweedse probleem' is geluwd.

Jack had het slechter kunnen treffen: het plaatsje waar hij ondergedoken zit is beeldig. Met het gezelschap zit het ook wel snor. De huurmoordenaar raakt bevriend met een plaatselijke priester (Paolo Bonacelli) en hij knoopt een relatie aan met prostituee Clara (Violante Placido).

Tussen de bedrijven door heeft Jack ook nog tijd om een wapen de maken voor zijn Belgische collega Mathilde (Thekla Reuten).

Anton Corbijn

De regie van The American was in handen van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Tijdens de opnamen was hij continu foto's aan het maken. Die kiekjes publiceerde Corbijn in het boek Inside The American.

Castel del Monte, het plaatsje waar The American zich afspeelttelde destijds 129 inwoners. Door de komst van filmcrew en de acteurs verdubbelde dat aantal tijdens de opnames van de film.

Toen een crewlid last van zijn gebit had, kreeg hij bij de plaatselijke tandarts nul op het rekest. In een boodschap op zijn antwoordapparaat vertelde de tandarts dat hij niet beschikbaar was 'vanwege zijn optreden in een Hollywoodfilm'.