Is Alicia Vikander een robot?

Geplaatst op 15 Februari, 6:58

Wat gebeurt er als een robot zelfbewustzijn ontwikkelt? Wat als een door de mens gebouwd systeem intelligenter wordt dan de mens? Dat zijn vragen die in Ex Machina aan bod komen.

Computerprogrammeur Caleb (Domhnall Gleeson) werkt bij Bluebook, een Google-achtig internetbedrijf. In Ex Machina wint Caleb de maandelijkse loterij. Zijn prijs: hij mag op bezoek bij Nathan, de eigenaar en oprichter van Bluebook.

Ex Machina

Bluebook-eigenaar Nathan (Oscar Isaac) woont in een futuristisch optrekje ver van de bewoonde wereld. Daar houdt hij zich in alle rust bezig met het ontwikkelen van geavanceerde robots.

Nathan laat Caleb in Ex Machina kennis maken met zijn nieuwste prototype: Ava (Alicia Vikander).

Volgens Nathan is Ava bijzonder goed gelukt. Hij vraagt Caleb om haar te testen: lukt het haar – zelf als Caleb weet dat ze een robot is – om hem ervan te overtuigen dat ze een mens is?

Denkt Caleb dat Ava echt over zelfbewustzijn beschikt? Of is dat slechts simulatie? En maakt dat iets uit?

Alicia Vikander

Caleb weet dat Ava geen mens is. Hij kan het zelfs zien. Toch is hij erg onder de indruk van haar: hij vindt haar knap, intelligent en grappig.

Hoe langer Ava en Caleb met elkaar praten, hoe meer invloed zij op hem krijgt. Het begint er steeds meer op te lijken dat Ava Caleb aan het testen is in plaats van andersom.

Ex Machina is het regiedebuut van scenarioschrijver Alex Garland. De film gooide hoge ogen: Garland kreeg een Oscarnominatie voor zijn scenario en de film won de Oscar voor beste special effects.

Alicia Vikander sleepte met haar rol een Golden Globe-nominatie in de wacht.