Zodiac

4/5

Jake Gyllenhaal zoekt een seriemoordenaar

SBS 9

SBS 9 

26 Maart 2019

 20:30 - 23:45

Eind jaren 60, begin jaren 70 houdt een mysterieuze seriemoordenaar Californië in zijn greep. Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr. proberen de Zodiac Killer in de kraag te vatten.

"De ultieme boeman." Zo omschrijft regisseur David Fincher (Se7en, Fight Club) de mysterieuze 'Zodiac killer'. Eind jaren 60, begin jaren 70 was deze seriemoordenaar actief in Californië.

Zodiac

De Zodiac Killer had het vooral voorzien op jonge stelletjes. Na zijn daden stuurde hij raadselachtige brieven aan kranten. Veertig jaar na dato greep Fincher deze dreigende periode aan voor Zodiac.

De regisseur gebruikt het gelijknamige boek van journalist Robert Graysmith als basis voor deze duistere thriller. Graysmith (Jake Gyllenhaal) werkt bij de San Francisco Chronicle.

Howel hij 'maar' een cartoonist is, lukt Graysmith iets wat andere journalisten én de politie niet voor elkaar krijgen: hij weet een van de codes uit een Zodiac-brief te ontcijferen.

Onopgelost

Vanaf dat moment is hij geobsedeerd door de zaak. Samen met zijn collega Paul Avery (Robert Downey Jr.) en rechercheur Dave Toschi (Mark Ruffalo) probeert hij de identiteit van de Zodiac Killer te achterhalen.

Spoiler alert: dat lukt niet. Ondanks het harde werk van Graysmith, Avery, Toschi en andere topspeurders is de Zodiac Killer nooit gepakt.

In 2004 sloot de politie van San Francisco de zaak Zodiac. In 2007, rond het verschijnen van Zodiac, werd de zaak heropend. Toeval?

Opslaan

Over deze film

Titel

Zodiac

Premiere

2007

Regisseur

David Fincher

Acteurs & Actrices

Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr., Brian Cox

Scenario

James Vanderbilt, Robert Graysmith

Componist

Vladislav Boyadjiev, Luke Dunn Gielmuda, Coya Elliott, Sean England, Andre Fenley

Zender

SBS 9

Genre

Film

Land

VS

Resolutie

1080i

Kijk via on demand

pathe

Pathé Thuis

Kijk