Joseph Gordon-Levitt heeft liefdesverdiet

Geplaatst op 15 Februari, 6:57

Waar denk je aan terug als je relatie stukloopt? Aan de mooie momenten? Aan de ruzies? Of lukt dat niet eens, omdat het te veel pijn doet om terug te kijken? Daarover gaat de romkom (500) Days of Summer.

Iedereen verwerkt een relatiebreuk op een andere manier.  De een zet het op een zuipen, de ander slaat als een malle aan het rebounden en een derde kan alleen maar in een hoekje zitten huilen. Sommige mensen doen een beetje van allemaal.

(500) Days of Summer

In de romkom (500) Days of Summer leeft hoofdpersoon Tom (Joseph Gordon-Levitt) vooral in het verleden. Hij kijkt terug op de vijfhonderd dagen dat Summer (Zooey Deschanel) zijn vriendin was, ze hem dumpte en een ander vond.

Die amper anderhalf jaar lijken kort, maar deze periode heeft een grote impact op Tom. Dat zit hem in kleine dingen als burgerlijke bezoekjes aan de meubelboulevard en dronken karaokesessies. Maar ook in de eerste ruzie en het moment dat de eerste verliefdheid begint weg te zakken.

Regisseur Marc Webb springt heen en weer in de tijd, van dag 249 naar dag 23 naar 176. Dat is treffend: herinneringen aan een verbroken relatie komen nu eenmaal niet in chronologische volgorde.

Waargebeurd verhaal?

Ctitici waren lovend over (500) Days of Summer. Tijdens de eerste vertoning op het toonaangevende Sundance Film Festival kreeg de film na afloop een staande ovatie. Sommige recensenten noemden (500) Days of Summer de beste romantische comedy sinds Love Actually.

Volgens scenarioschrijver Scott Neustadter heeft hij 75 procent van wat Tom moet doorstaan zelf meegemaakt. Summer is gebaseerd op een oude liefde van hem.

Neustadter en collega-schrijver Michael H. Weber schreven het script voor de film om hem over de breuk heen te helpen. Dat lukte, en het leverde nog een succesvolle film op ook.