Matt Damon zoekt massavernietingswapens

Geplaatst op 15 Februari, 6:58

In 2003 valt een internationale coalitie Irak binnen. Het doel van die invasie: dictator Saddam Hoessein afzetten en zoek naar massavernietigingswapens. Dat laatste wil in de thriller Green Zone niet echt lukken.

De Amerikaanse president George W. Bush, de Britse premier Tony Blair en hun bondgenoten hebben hard moeten werken internationale medewerking te vinden voor die missie naar Irak. Alleen het afzetten van dictator Saddam Hoessein is voor veel regeringen niet voldoende.

Massavernietigingswapens

Pas als ze aannemelijk weten te maken dat Irak over massavernietigingswapens beschikt, gaat de internationale gemeenschap akkoord met de operatie. Onder protest, dat wel.

In de oorlogsthriller Green Zone krijgt de legereenheid van Roy Miller (Matt Damon) de opdracht deze massavernietigingswapens op te sporen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Sterker nog: de wapens in kwestie zijn nergens te bekennen. Bestaan ze überhaupt wel?

Als Miller en zijn mannen voor de zoveelste keer van een koude kermis thuiskomen, kaart hij dit aan bij zijn superieuren. Een groot deel van de informatie waar hij mee werkt is onjuist en komt van anonieme bronnen.

Matt Damon

Regisseur Paul Greengrass wilde voor Green Zone graag met Matt Damon werken. Het was niet de eerste keer dat de acteur en de regisseur samenwerkten: in The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum werkten Greengrass en Damon al eerder samen.

De legereenheid van Roy Miller bestaat voor het grootste deel uit echte militairen die in Irak en Afghanistan hebben gediend. Voor Matt Damon was dat het moeilijkste aan zijn rol: dat hij als acteur orders moest geven aan echte soldaten.