Hoe de kleine Temudjin de grote Djengis Khan werd

Geplaatst op 9 Augustus, 10:16

De Mongoolse krijgsheer Djengis Khan (1162-1227) staat bekend als een van de wreedste heersers die de wereld ooit gekend heeft. Deze film vertelt zijn levensverhaal.

Het kan haast niet anders of het gaat er in een film over een van de wreedste heersers uit de wereldgeschiedenis stevig aan toe. En inderdaad: Mongol is niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Mongol

De film is nog maar net begonnen als zijn vader Temudjin voorstelt aan zijn toekomstige bruid. Niet veel later wordt Temudjins pa vermoord. En hoewel hij pas elf jaar is, is het de bedoeling dat Temudjin zijn rol als stamhoofd van de Mongolen overneemt.

Zover komt het in Mongol (nog) niet: om zijn eigen leven te redden, moet Temudjin vluchten.

Na jaren in de wildernis keert Temudjin als jonge man terug bij zijn stam. Als Djengis Khan groeit hij uit tot een van de beruchtste en machtigste heersers uit de wereldgeschiedenis.

Filmcrew of stratenmaker?

De Russische regisseur Sergei Bodrov pakt stevig uit voor de verfilming van het levensverhaal van Djengis Khan. Hij brengt iedere veldslag groots en indrukwekkend in beeld. De woeste Chinese en Kazakse landschappen waarin de veldslagen van Mongol zich afspelen zijn een dankbaar decor.

Het was voor Bodrov en zijn crew nog een hele toer om die veldslagen op te nemen. Sommige locaties waar Bodrov wilde filmen, waren zo afgelegen dat er zelfs geen wegen naartoe gingen.

Voordat ze met hun camera's en toebehoren in de weer konden, moesten de crewleden eerst wegen aanleggen om überhaupt op de set te kunnen komen.