Morgan Freeman in de huid van Mandela

Geplaatst op 15 Februari, 6:57

“Hij maakte een einde aan de apartheid. Mandela voedde ons op: zijn wijsheid, geduld, compassie en drang tot verzoening inspireert ons om een beter mens te zijn.” Dat schreef Morgan Freeman over zijn vriend Nelson Mandela. In 2009 kroop hij in zijn huid.

Morgan Freeman en Nelson Mandela lijken niet alleen sprekend op elkaar, ze waren ook jarenlang goed bevriend. Het was reden voor de acteur om een uitgebreid eerbetoon aan Mandela te schrijven voor Time Magazine.

Bevriend

"We raakten bevriend in 1990 toen hem werd gevraagd wie hem moest portretteren in een film over zijn leven”, schreef Freeman.

“Tot mijn grote eer noemde hij mij en dat was het begin van een twintig jaar durende vriendschap. Ik mocht met hem wandelen, met hem praten, zijn hand vasthouden en ik heb een van de geweldigste mannen die ooit geleefd heeft leren kennen.”

In 2009 kroop Freeman daadwerkelijk in de huid van Mandela in de film Invictus. “Het enige wat hij zei nadat hij de film zag, was een bescheiden: ‘Nu herinneren mensen mij misschien’.” 

Invictus

Invictus gaat terug naar de jaren '90. Na de val van het apartheidsregime organiseert Zuid-Afrika in 1995 het wereldkampioenschap rugby. Nelson Mandela is net bezig aan zijn eerste termijn als president en weet dat zijn land raciaal en economisch verdeeld blijft.

Hij wil het evenement gebruiken om een eind te maken aan het wantrouwen en de haat tussen de blanken en zwarten in Zuid-Afrika.