Tip
Parasite

Canvas
Rating 9.1

Drama

Canvas Vanavond 21:17 - 23:27

Vlijmscherp en inktzwart: de Zuid-Koreaanse Oscarwinnaar Parasite

De leden van een arm gezin nemen langzaam het leven van een rijke familie over in Parasite, de gitzwarte Zuid-Koreaanse satire die werd bekroond met vier Oscars.

De familie Kim is arm. Vader Ki taek, moeder Chung sook, dochter Ki Jung en zoon Ki woo wonen met zijn vieren in een krappe kelder in een arme wijk van Seoul. De kost verdienen ze door pizzadozen te vouwen voor een pizzaketen.

Parasite

Tot Ki woo als bijlesleraar aan de slag kan bij de rijke familie Park. Al snel ziet hij kansen bij de goedgelovige Parks. Met slimme trucjes helpt hij zijn hele familie aan werk. Eenmaal binnen nemen de Kims huize Park al snel over, met alle gevolgen van dien. Het Zuid-Koreaanse Parasite is niet alleen een geslaagde zwarte komedie, het is vooral een keiharde kritiek op de groeiende kloof tussen arm en rijk in het land. Die boodschap sloeg niet alleen in eigen land aan: met Parasite won regisseur Bong Joon Ho vier Oscars, waaronder die voor beste film. Daarmee is het de eerste niet-Engelstalige film die de belangrijkste Oscar wist te winnen.

Bong Joon Ho

Voor regisseur Bong Joon Ho is Parasite zijn eerste volledig Koreaanse film sinds Madeo in 2009. Daarna maakte hij twee Engelstalige films: Snowpiercer en Netflixproductie Okja. Voor Parasite putte de regisseur uit eigen ervaring. Bong werkte in zijn studententijd als bijlesleraar voor een rijke familie. Hij fantaseerde toen vaak over wat er zou gebeuren als hij voor zijn vrienden werk zou regelen in hetzelfde gezin.

Kijk direct

Pathé Thuis

Pathé Thuis

Kijk direct
Film1 VOD

Film1 VOD

prijs verschilt per aanbieder

Kijk direct
Cinetree

Cinetree

Kijk direct
Cinemember

Cinemember

€9,99 per maand

Kijk direct
Amazon Prime

Amazon Prime

eerste maand gratis
daarna €2,99 per maand

Kijk direct

Over deze film

Titel

Parasite

Premiere

2019

Regisseur

Joon-ho Bong

Acteurs & Actrices

Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi, Hye-jin Jang

Scenario

Joon-ho Bong, Jin Won Han

Componist

Jaeil Jung

Zender

Canvas

Genre

Film

Subgenre

Drama

Land

RoK

Bekijk ook