Tip
Redbad

NPO 3

Avontuur

NPO 3 5 september 2020 22:45 - 01:25

Gijs Naber vecht voor vrijheid

In deze opvolger van Michiel de Ruyter verfilmt regisseur Roel Reiné weer een historisch verhaal: dat van de Friese koning Radboud.

Over Radboud, koning der Friezen is maar weinig bekend. Hij overleed in 719 en had het bij leven flink aan de stok met de Franken. Dat is het wel zo'n beetje.

Redbad

Klein puntje vooraf: het Friesland van Radboud is niet het Friesland zoals wij het nu kennen. Het Middeleeuwse Friesland, of Frisia, omvatte Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en stukken van Drenthe en Utrecht.

Redbad speelt zich af in de achtste eeuw. Koning Redbad (Gijs Naber) zit een beetje klem tussen twee vuren.

Hij moet niets hebben van de religieuze rituelen van zijn volk. Niet zo gek ook, de Friezen hebben zijn geliefde geofferd aan hun goden.

Aan de andere kant zit hij ook niet te wachten op het christendom dat missionarissen Willibrord (Jack Wouterse) en Bonifatius (Egbert Jan Weeber) prediken. 

Als de Franken binnenvallen, krijgt Redbad de schuld voor die invasie in de schoenen geschoven. Uiteindelijk belandt hij bij de Vikingen in Denemarken.

Van daaruit plant hij zijn terugkeer naar Frisia. Lukt het hem nu wel om de Franken te verslaan?

Gijs Naber

Naber vermaakte zich opperbest in zijn rol als koning der Friezen:

"Voor mij was Redbad een jongensdroom", vertelde de acteur aan de Leeuwarder Courant, "Ik moest leren paardrijden om goed met die beesten vertrouwd te raken."

"Verder stevig beuken en knokken. Het is rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Allemaal in het kader van: alles voor de kunst."

Kijk direct

Over deze film

Titel

Redbad

Premiere

2018

Regisseur

Roel Reiné

Acteurs & Actrices

Jonathan Banks, Søren Malling, Aus Greidanus, Loes Haverkort, Lisa Smit

Scenario

Alex van Galen

Zender

NPO 3

Omroep

AVROTROS

Genre

Film

Subgenre

Avontuur

Land

NL

Ondertiteling

Ja

Resolutie

1080i

Bekijk ook