2012

2/5

Weet je nog, toen de wereld verging?

RTL 7

RTL 7 

11 Februari 2019

 20:28 - 23:36

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en enorme overstromingen. Als de scriptschrijvers van de film 2012 gelijk hadden gekregen, was de wereld zeven jaar geleden vergaan.

Volgens een oude Mayakalender zou de wereld in 2012 vergaan. Regisseur Roland Emmerich, dankzij Independence DayGodzilla en The Day After Tomorrow toch een beetje de koning van de rampenfilm, zag daar wel een film in. 

2012

Dat werd 2012 (toepasselijke titel wel). De film gaat over wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) die zich bezighouden met de invloed van onverwachte zonnestormen op de aarde. Die zijn volgens hen rampzalig. Helaas zijn er maar weinig mensen die Adrian geloven.
Dan breekt de hel los. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s, allesvernietigende overstromingen; er is maar weinig wat de mensheid bespaard blijft.

Iedereen slaat op de vlucht, op zoek naar het laatste stukje veilige aarde. Zo ook journalist Jackson Curtis (John Cusack) en zijn gezin.

Special effects

2012 moet het niet hebben van zijn diepgravende karakteranalyse of van de indrukwekkende acteerprestaties. De film draait voornamelijk op actie en special effects. Zo ongeveer elk bekend bouwwerk gaat omver, van de Eiffeltoren tot de Golden Gate Bridge.

Bioscoopbezoekers smulden van al die destructie: 2012 bracht wereldwijd ruim 750 miljoen dollar in het laatje.

Opslaan

Over deze film

Titel

2012

Premiere

2009

Regisseur

Roland Emmerich

Acteurs & Actrices

John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Oliver Platt

Zender

RTL 7

Genre

Film

Land

VS

Resolutie

1080i

Kijk via on demand

pathe

Pathé Thuis

Kijk