Gluren bij de buren in De Rijdende Rechter(2017)

  • 14 november 2017, 22:25 - 23:00 uur
  • NPO 1
Kijk nu

JURIDISCH PROGRAMMA In zijn slaapkamer op drie hoog had Yilmaz een melkglazen raam dat niet open kon. Hij verving het door een transparant exemplaar met luchtrooster. Buurman Orazio is nu boos omdat Yilmaz precies in zijn tuin kan kijken.

Het idee dat je door de buren bekeken wordt, terwijl je rustig in je eigen tuin zit, kan voelen als inbreuk op je privacy. Dat is de kern van de zaak waarover mr. John Reid zich buigt in De Rijdende Rechter.

Gluren bij de buren

Drie jaar geleden kwam Yilmaz Batman in zijn nieuwe appartement wonen, drie hoog in Hilversum. Zijn slaapkamer had slechts een smal raam van melkglas dat niet open kon. Zijn kamer werd 's zomers zo heet dat hij er niet kon slapen. Daarom verving hij het raam door een transparant exemplaar met een ventilatierooster, zodat hij de boel lekker kon luchten. Toen buurman Orazio Zimbile het nieuwe raam zag, was het gelijk mot. Van hem moet het raam per direct weg omdat Batman nu precies in zijn tuin kan kijken. Krijgt hij gelijk van mr. Reid?

Bindend besluit

De Rijdende Rechter is sinds 1995 te zien op de Nederlandse televisie. Wettelijk is het in ons land mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen doet. Dit kan alleen als beide partijen ermee akkoord gaan. Van deze regeling maakt dit tv-programma dus gebruik. Daardoor kan het zijn dat mr. John Reid, in het dagelijks leven kantonrechter in Alkmaar, opeens recht spreekt in een café in Groningen of zich bemoeit met een burenruzie in Limburg. Reid is de tweede rechter die in het programma te zien is. Hij volgde in 2016 mr. Frank Visser op, die er vanaf het begin bij was.

  • Seizoen: 2017
  • Aflevering: 14 Uitzichtloos

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag