Goede tijden, slechte tijden

SERIE ‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij, vandaag begint de lange weg naar morgen…’ Geen Nederlander die de door Bert van der Veer geschreven titelsong van Goede tijden, slechte tijden niet herkent. De vaderlandse soap is al sinds 1 oktober 1990 elke werkdag vaste prik bij RTL 4.

Joop van den Ende komt in 1990 met het idee om in Nederland een soap te beginnen en haalt de Australische serie The Restless Years naar Nederland. In het begin worden de scripts van die serie vertaald, maar omdat de soap Down Under slechts drie jaar had gedraaid, raken de verhaallijnen op den duur op en gaan de schrijvers van GTST zelf aan de slag. De titel is overigens nog lang een punt van debat: na 33 afgeschoten ideeën is Goede tijden, slechte tijden de 34ste suggestie.

Meerdijk
GTST draait om de inwoners van het fictieve plaatsje Meerdijk. In de eerste jaren staan de belevenissen van onder anderen Arnie Alberts (Reinout Oerlemans), Peter Kelder (Antonie Kamerling), Suzanne Balk (Ingeborg Wieten) en Linda Dekker (Babette van Veen) centraal.

Relaties
Het leven in Meerdijk gaat niet over rozen. Zo heeft Arnie een moeizame relatie met zijn ouders (Robert en Laura, denkt hij), verliest Linda hun kind, heeft hij een verhouding met zijn lerares, probeert zijn bazin Martine Hafkamp hem te versieren, wordt hij per ongeluk neergeschoten, verliest hij zijn zusje Lotje, vecht hij met zijn beste vriend Peter om de liefde van Roos en komt hij uiteindelijk op tragische wijze om het leven.

Springplank voor talenten
De soap vormt een springplank voor talenten als Katja Schuurman, Paul Groot, Victoria Koblenko, Georgina Verbaan, Angela Schijf, Cas Jansen en Lieke van Lexmond. Personages komen en gaan: tot nu toe hebben zo’n 150 acteurs een vaste rol gehad in Goede tijden, slechte tijden. Van de originele cast zijn momenteel alleen Jette van der Meij (Laura) en Bartho Braat (Jef) nog over, en die laatste keert Meerdijk nu ook de rug toe.