Hobbits op avontuur in Middenaarde(2012)

  • 8 december 2017, 20:30 - 22:30 uur
  • SBS 6

FANTASY Fans van de The Lord of the Rings-trilogie hebben er lang op moeten wachten, maar in 2012 was het zo ver: ook de verfilming van Tolkiens The Hobbit kwam in de bioscoop. Vrijdagavond wordt een lange zit. De film begint om 20:30 en eindigt pas om 0:35, met tussendoor Hart van Nederland, Shownieuws én Piets weerbericht.

The Hobbit: An Unexpected Journey speelt zich zestig jaar voor de avonturen in The Lord of the Rings af. Hoofdpersoon is ditmaal niet Frodo, maar zijn oom Bilbo (Martin Freeman). Deze hobbit houdt van het goede leven en leidt een rustig en onopvallend bestaan in hobbitland. Dan staat plotseling de tovenaar Gandalf op de stoep, met dertien dwergen in zijn kielzog. Zij hebben Bilbo nodig om een oude schat te heroveren, die lang geleden door een draak van hun voorvaderen werd gestolen.

The Hobbit

Bilbo heeft in eerste instantie helemaal geen zin in dit avontuur, maar gaat uiteindelijk toch met frisse tegenzin op pad met de tovenaar en de dertien dwergen. Onderweg worden ze belaagd door trollen, wolven, goblins en orks. Een razende tocht door Middenaarde volgt. En dan ligt er een nog groter gevaar in het verschiet.

De ring

In het eerste deel van de The Hobbit-trilogie komen verschillende personages en zaken langs die bekend zijn uit The Lord of the Rings. Bilbo was al kort te zien in deze eerdere succesverfilming van een Tolkienverhaal, maar ook Gandalf (Ian McKellen), Frodo (Elijah Wood) en Gollum (Andy Serkis) hebben een rol. Verder wordt nu eindelijk duidelijk hoe de ring in het bezit van de hobbits is gekomen.

  • Regisseur: Peter Jackson
  • Scenario schrijver: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro, J.R.R. Tolkien
  • Componist: Neil Aldridge, Howard Shore, Joel Anscombe-Smith, Ray Beentjes, Christopher Boyes, Brent Burge
  • Acteurs: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish
  • Prijzen: Genomineerd voor de Oscars voor beste make-up, beste production design en beste special efffects.

Reageren op dit artikel
Meer video's van SBS 6

Tips voor vandaag