Homeland

SERIE Homeland sleepte vijf Golden Globes, acht Emmy Awards, een SAG Award en talloze andere prijzen al in de wacht. De Amerikaanse serie wordt de hemel in geprezen door kijkers en critici. Homeland is intelligent, zenuwslopend en steengoed, is de consensus. Zelfs Barack Obama is fan.

Claire Danes speelt in Homeland Carrie Mathison, een briljante CIA-agente die zich bezighoudt met terrorismebestrijding.

Nicholas Brody
In het eerste seizoen is ze ervan overtuigd dat de vrijgelaten krijgsgevangene Nicholas Brody (Damian Lewis) als spion werkt voor Al-Qaida. De teruggekeerde marinier wordt door iedereen onthaald als een oorlogsheld, maar volgens Carrie vormt hij een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid. Brody speelt een grote rol in de eerste drie seizoenen van Homeland, daarna ligt de focus op andere zaken.

Bipolaire stoornis
Terwijl Carrie alles op alles zet om haar meerderen te overtuigen van haar gelijk, worstelt ze met een bipolaire stoornis die haar geloofwaardigheid meer dan eens aantast. Privé krijgt ze door de jaren heen ook het nodige te verduren. In seizoen 4 is ze het hoofd van de CIA-afdeling in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Andere belangrijke personages zijn Carries collega Peter Quinn (Rupert Friend) en haar mentor Saul Berenson (Mandy Patinkin).

Pakistan
Na een minder goed beoordeeld derde seizoen werd het vierde seizoen van Homeland zeer lovend ontvangen. Pakistan was minder enthousiast over de manier waarop het land wordt neergezet in de serie. Eerder haalden de makers zich de woede van Libanon op de hals, nadat hoofdstad Beiroet onterecht zou zijn neergezet als een terroristisch bolwerk.

Duitsland
Het vijfde seizoen van de serie zal zich afspelen in Duitsland. Amsterdam en Den Haag probeerden de opnames nog naar Nederland te halen, maar tevergeefs. Carrie blijft het hele seizoen in Berlijn.

Hatufim
Homeland is gebaseerd op de Israëlische serie Hatufim. In Nederland zendt BNN de serie uit. De eerste drie seizoenen staan ook op Netflix.